Вашингтон пост: Украйна отбранява Бахмут въпреки предупрежденията на САЩ

3578
Вашингтон пост: Украйна отбранява Бахмут въпреки предупрежденията на САЩ
Снимка: Getty images

Месеци след сериозните предупреждения от Вашингтон, че Украйна няма да може да удържи Бахмут срещу руските наемници, украинските сили все още удържат западните покрайнини на града в най-дългата и смъртоносна битка в хода на войната.

Оценките на САЩ са били мрачни още през януари, според непоказвани досега секретни документи на американското разузнаване, за които се твърди, че са изтекли и с които разполага "Вашингтон пост".

Вашингтон е предупредил за потенциалното обкръжаване на украинските сили в Бахмут и предложил на Киев да намали загубите си като изтегли силите си от града.

Оценката, обозначена с гриф "строго секретно", предупреждава, че "стабилният" руски напредък от ноември насам "компрометира способността на Украйна да удържи града" и че украинските сили вероятно ще бъдат "изложени на риска да бъдат обкръжени, освен ако "не се оттеглят през следващия месец", цитира изданието БГНЕС.

ОЩЕ: Руски източници почнаха да си противоречат за Бахмут (ВИДЕО)

Тези предупреждения до голяма степен не бяха взети под внимание. Киев представя задържането на Бахмут като императив, който далеч надхвърля стратегическото от военна гледна точка значение на града, като твърди, че е необходимо да се поддържа националният морал и да се лиши Русия от всякакви териториални придобивки. Украйна заяви, че продължителните сражения в Бахмут изчерпват силите на Русия, като убиват много войници, особено от наемническата групировка "Вагнер".

Украинският командир, който наблюдава боевете за Бахмут, полковник Павло Палиса, казва, че никога не е бил официално информиран за тази американска разузнавателна информация или за препоръките как да се използват боевете в Бахмут за допълнителни предимства. "Аз не съм толкова голяма риба", обяснява той от команден център в мазето, отбелязва изданието.

Бахмут още е крепост, в Русия избива все по-силно "русификация" (ВИДЕО)

Голямата битка за Бахмут продължава с пълна сила, но макар руснаците да хвърлят огромни усилия за превземане на града с население само ...

Палиса приписва способността си да задържи части от града в продължение на месеци по-дълго от очакваното на комбинацията от класическа градска война и усъвършенствано разузнаване с дронове, включително заглушаване на сигнала.

ОЩЕ: Свирепи боеве в Бахмут, ЧВК Вагнер изнудва, за да компенсира убитите си (ВИДЕО)

След като руските сили пробиха периметъра на Бахмут, Палиса заяви, че е изтеглил силите си обратно в жилищните квартали, използвайки покривите на сградите, превръщайки ги в противотанкови позиции. По-навътре в града и двете страни започнали да разчитат в голяма степен на разузнавателни дронове за насочване и на заглушители за объркване на противниковите навигационни системи.

Когато Палиса поема поста си в средата на януари, оценките, които чува от офицерите около себе си, повтарят песимизма на Вашингтон. „Но месеци по-късно ние все още сме тук и се опитваме да направим всичко възможно, за да задържим града", казва той.

Когато в критични моменти защитата на града изглеждаше несъстоятелна, Украйна многократно изпращаше елитни части за защита на маршрутите за снабдяване. Изправени пред остър недостиг на боеприпаси, украинските войски направиха разпределение на снарядите. Въпреки че тази стратегия беше успешна и позволи на Украйна да запази контрол над западните покрайнини на града, според командирите през последните дни фронтовата линия е станала все по-нестабилна.

С наближаването на пролетната офанзива Украйна подготвя подкрепления

ВИДЕО: Престрелка в Бахмут и зверски късмет за украински военен

Битката за украинския град Бахмут отдавна се превърна в символ за цялата война в Украйна. След вече почти 10 месеца, тя още не е свърши...

Бахмут е основната цел на руските операции в Източна Украйна. Москва заяви, че превземането на града ще положи основите за превземане на целия Донецки регион на Украйна, от който руските сили понастоящем заемат малко повече от половината. В изявление от четвъртък руското министерство на отбраната съобщи, че силите му, водени от въздушнодесантни части, "са осуетили опитите на противника да контраатакува" и да разположи подкрепления северно и южно от Бахмут.

ОЩЕ: Бахмут се държи, свидетелства за наредени от Пригожин екзекуции на украинци (ВИДЕО)

Битката за Бахмут вече е взела своето: В Украйна липсват обучени войници и боеприпаси, жертвите се увеличават, а песимизмът расте, пише "Вашингтон пост".

"Мога да дам оценка за успеха на мисията едва след като всичко приключи", казва Палиса, избягвайки въпроса дали борбата си е струвала загубените животи. "Всеки войник разбира, че когато удържаме града, когато сме вътре в Бахмут, даваме време на новосъздадените ни части да тренират и да се подготвят за бъдещи действия", добавя той.

"Бих искал да видя града без всички разрушения", казва Палиса. "Но ако това помогне за спасяването на други украински градове, трябва да направим това, което трябва да направим."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Навръх 9 май: Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Грета Тунберг участва в пропалестински протест в Малмьо

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Победителите във войната са чествали Деня на победата скромно, Путин направи култ от нея

След няколко дни търсене руското МВР се отказа да издирва Зеленски и Порошенко

Ердоган каза какво заплашва реда в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа