Великобритания дава на Украйна 1000 ракети, Франция - гаубици, а Израел се дърпа за ПВО

4261
Великобритания дава на Украйна 1000 ракети, Франция - гаубици, а Израел се дърпа за ПВО
Снимка: Nexter

Великобритания, Франция и Нидерландия обявиха нова военна помощ за Украйна, включително оръжия. Израел обаче отказва да снабди Киев със системи за противовъздушна отбрана (ПВО).

Обединеното кралство е предоставило на Киев приблизително 1000 допълнителни ракети "земя-въздух", за да се противопостави на руската заплаха за украинската инфраструктура, съобщи правителството в Лондон в официалния си сайт.

Само нова военна техника, за да дадем тежко оръжие на Украйна - позицията на военния министър

"Модернизацията на българската армия може да бъде само с нови образци техника. Всичко друго е псевдомодернизация". Това заяви служебния...

Министърът на отбраната Бен Уолъс направи изявление по темата по време на посещение на тренировъчни полигони заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и свои колеги от други страни. Той потвърди, че скоро ще приключи доставката на приблизително 1000 ракети "земя-въздух" за Въоръжените сили на Украйна. Това се прави в отговор на украинските искания за повече възможности за противовъздушна отбрана. Оборудването се състои от пускови установки и ракети и е в състояние да сваля въздушни цели, включително безпилотни самолети и крилати ракети.

"Този ангажимент за още стотици ракети "земя-въздух" е продължение на нашата отбранителна подкрепа за Украйна срещу руската агресия и ще ѝ помогне да се противопостави на заплахата от незаконно насочване към критична национална инфраструктура", добави Уолъс.

Той каза, че Обединеното кралство вече е обучило над 7400 новобранци от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и над 60 младши лидери на ВСУ. Понастоящем 1900 украински новобранци се намират във Великобритания, където участват в програмата за обучение на ЕС и скоро ще се завърнат в родината си. Те ще получат необходимите ресурси, включително комплекти за "екстремно студено време" - 25 000 комплекта облекло, 20 000 спални чувала и 150 изолирани палатки.

Междувременно френският министър на отбраната Себастиен Лекорню обяви, че в близко бъдеще страната ще достави на Украйна 6 доълнителни самоходни артилерийски единици "Цезар".

Vampire: Как работи системата за борба с дронове, която САЩ ще пратят на Украйна (ВИДЕО)

САЩ ще изпратят на Украйна системата за борба с безпилотни самолети Vampire до средата на 2023 г., а сключването на договор се очаква д...

Това е френска самоходна 155 мм-гаубица, монтирана на шаси на камион 6x6 или 8x8, която може да стреля с всички снаряди от калибър 39/52 по стандартите на НАТО. Може да поразява особено точно цели на разстояние над 40 км, използвайки боеприпаси ERFB, или цели на разстояние над 55 км, използвайки ракетно подпомагани или "смарт" боеприпаси. Счита се, че с тези гаубици украинците си върнаха Змийския остров.

"Ще ги доставим през следващите седмици. Досега сме доставили други видове артилерия от предишното поколение - гаубици TRF1", заяви френският министър на отбраната, цитиран от украинския информационен източник "Труха".

Нидерландия пък планира да изпрати от 50 до 100 инструктори за обучение на украинските военни в рамките на европейската мисия за военна помощ, съобщава RTL Nieuws, като се позовава на министъра на отбраната Кайса Олонгрен. Персоналът ще обучава украинските войници по тактическа медицина, обезвреждане на взривни вещества и ще проведе тактическо и техническо обучение по оръжейни системи. Нидерландците ще осигурят и обучение на щабни офицери от батальони и бригади, според Олонгрен.

Мисията ще се проведе основно в Германия и Полша. Все още не е известно кога ще започнат учебните занятия, пише RTL Nieuws.

САЩ пращат на Киев общо 8 системи за ПВО, а също и системи за борба с дронове (ВИДЕО)

Украйна ще получи от САЩ общо 8 системи за противовъздушна отбрана NASAMS. Това съобщи Министерството на отбраната във Вашингтон в офиц...

ЕС създаде Мисията за военна помощ в подкрепа на Украйна на 17 октомври, за да осигури индивидуално, колективно и специализирано обучение на въоръжените сили на страната.

Междувременно Израел отказа да предостави на Киев системи за противовъздушна отбрана (ПВО), като аргументът на военния министър Бени Ганц е, че страната не разполага с достатъчно производствен капацитет. Той също така заяви, че "е невъзможно да се изпразнят запасите (б.а. - на Израел) от системи за противовъздушна отбрана", съобщи Jerusalem Post.

Киев многократно е отправял искане към Израел да доставя на Украйна системи за противовъздушна отбрана и други оръжия. Въпреки че досега азиатската страна е давала хуманитарна помощ, отказва да изпрати смъртоносни оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана.

ОЩЕ: Служебният кабинет потвърди изпращането на оръжие за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа