Великобритания няма да участва в плана за преразпределение на бежанци

5854
Великобритания няма да участва в плана за преразпределение на бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Великобритания "няма да участва в схемата за разпределение на бежанци в ЕС". Това заяви ръководителката на Вътрешното министерство на страната Тереза Мей, съобщи ТАСС.

Вътрешните министри на ЕС пристигнаха в Брюксел за преговори по предложените задължителни квоти за прием на бежанци. Час преди началото на заседанието все още нямаше консенсус по плана на Европейската комисия, според който трябва да се преразпределят 160 000 сред страните членки от Гърция, Италия и Унгария, предаде БНР.

Назначиха министър за бежанците във Великобритания

Великобритания назначи нов министър, който ще се занимава с 20 000 сирийски бежанци, които страната се съгласи да приюти от лагери. Кр...

България принципно е съгласна с плана, като има резерви срещу начина за изчисляване на квотите. Според системата, предложена от оглавяваната от Жан-Клод Юнкер институция, страната ни трябва да приеме общо 2200 бежанци. На срещата в Брюксел България е представена от вицепремиера Румяна Бъчварова.

Чехия, Полша, Унгария и Словакия водят съпротивата срещу принципа на принудителни квоти за 160 хиляди сирийци, иракчани и еритрейци. Те настояват първо да е спре притока на нови хора от Гърция през Балканите в посока Германия и да се затегне контрола по външните граници. Германия и Франция настояват първо за солидарно поемане на миграционната тежест. Техните министри дори ще излязат заедно пред медиите по-късно тази вечер.

Извънредната среща се провежда на фона на обтегнатите отношения между Шенгенските държави, които въведоха временен контрол по границите заради масовото преминаване на нерегистрирани мигранти.

Австрия също въвежда проверки по границата си с Унгария, съобщи на идване вътрешният министър Йохана Микл-Лайтнер, след като Германия спря влаковете идващи от Виена. "Сега е видно за всеки, че имаме само 2 алтернативи – или държавите в Европа да се провалят самостоятелно или заедно са се справим с този проблем и да излезем по-силни от тази ситуация", каза тя.

Собствениците на магазини на Острова работят почти нон-стоп

Собствениците на смесени магазини във Великобритания придават съвсем ново значение на понятието нон-стоп. 25 на сто от тях работят ...

Европейската комисия още не е формално уведомена от австрийската страна, съобщи неин говорител, но Комисията оправда действията на Германия и обясни, че те не нарушават правилата на Шенген за свободно движение.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс и комисарят по миграция Димитрис Аврамопулос ще присъстват на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, за да се опитат да убедят несъгласните държави по плана за задължително разпределение на бежанци.

Междувременно стана ясно, че след влизането от утре в сила на унгарските мерки за нелегални имигранти, Сърбия няма да затвори границата си, а ще строи приемни центрове по унгарската граница, в които бежанците ще могат да отсядат. Това съобщи сръбският министър на труда и социалната политика Александар Вулин пред държавната телевизия RTS.

Той посочи, че заради по-строгите мерки от Унгария броят на бежанците в Сърбия ще се увеличи с около 20%. Днес се очаква на територията на страната да преминат 3500 души, съобщава БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com