Великобритания ще строи национален космодрум

18514
Великобритания ще строи национален космодрум
Снимка: Getty Images/Guliver

Британското правителство е взело решение да построи в страната космодрум за подготовка и изстрелване на спътници, космически апарати и кораби с туристи в космическото пространство, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки Главният секретар на финансите на Великобритания Дани Александър.

Британските власти се надяват, че бъдещият национален космодрум, планиран да бъде построен през 2018 г., ще помогне за развитието на космическия отрасъл.

Над 1 млн. държавни служители във Великобритания стачкуват

Над един милион държавни служители стачкуват във Великобритания заради орязването на заплатите им от правителството в рамките на програ...

Кабинетът е съставил списък с осем места, където може да бъде построен космодрумът. Става въпрос за военни летища, които не се използват или се използват само частично.

Мястото на разположение на обекта вече е избрано от правителството и ще бъде обявено във вторник по време на авиошоу във Фарнбъро. Според експерти сред потенциалните локации са Северна Шотландия, остров Бристъл, Норфолк или Западните острови.

Още един аспект, който може да повлияе на плановете относно разположението на космодрума, е привличането на изобретателя Алън Бонд към строителството на съоръжението. Неговата компания Reaction Engines ще произведе космическия самолет Skylon. Правителството вече е инвестирало 60 млн. фунта стерлинги в проекта на Бонд. Планира се Skylon да осъществи своите първи полети до края на десетилетието.

Решението на Великобритания да създаде космодрум отбелязва сериозната промяна в отношението на правителството към космическия отрасъл. До неотдавна към тази сфера не бе проявяван особен интерес, но в последно време впечатляващите успехи на британските космически компании като Surrey Satellites Technology, чиито спътник TechDemoSat-1 бе изведен в орбитата миналата седмица, принуди правителството да преразгледа позицията си.

Британските университети ще се целят в повече студенти от България и ЕС

Университети на мъгливия Албион влизат в люта битка за студенти от... България в частност и Източна Европа като цяло, пише вестник "Сън...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа