Висш украински командир е в плен на руснаците, "Азов" го нарече страхливец

70113
Висш украински командир е в плен на руснаците, "Азов" го нарече страхливец
Снимка: стопкадър / РИА Новости / Telegram

Командирът на 36-а бригада на морската пехота на Въоръжените сили на Украйна полковник Владимир Баранюк и началникът на щаба полковник Дмитрий Кормянков са заловени след опит да напуснат завод „Азовмаш“, който се намира северозападно от „Азовстал“ в Мариупол и дори са дали показания за обстоятелствата около тяхното задържане и водените от тях бойни действия в Мариупол.

Това съобщи РИА Новости, а новината беше потвърдена от събеседници на изданието „Украинская правда“ сред защитниците на Мариупол.

Командирът на бригадата Баранюк твърди, че в средата на април бойците му, които се били настанили в завод „Азовмаш“ близо до завод „Илич“ - северозападно от „Азовстал“ - са свършили боеприпасите и той е дал заповед да напуснат на всичките си войски, след което като част от колона той е пробил до другите украинските формирования, но колата му била ударена, след което той тръгнал пеша и бил задържан. 

По думите на Баранюк за отбраната на Мариупол всъщност отговаря командирът на 12-а бригада на Националната гвардия на Украйна, структура на Министерството на вътрешните работи, която включва батальона „Азов“. Собствената му бригада била под командването на украинските Военноморски сили.

Началникът на Генщаба Кормянков казва, че е бил задържан при излизане от обкръжението при опит да премине река Калмиус в Мариупол (тече както по територията на „Азовстал“, така и недалеч от „Азовмаш“).

На 12 април беше съобщено, че в Мариупол няколкостотин морски пехотинци са успели да пробият от металургичния комбинат „Илич“ до завод „Азовстал“, където се намира полкът „Азов“. Но друга част от морските пехотинци попаднала в плен. Морските пехотинци в „Азовстал“ се ръководят от Сергей Волина, който вчера публикува отчаян апел за спасение на бойците, които все още се намират в подземията на завода.

Иля Самойленко, офицер от разузнаването на „Азов“, заяви на брифинг от територията на „Азовстал“, че командирът на 36-а бригада Баранюк е решил да избяга от обкръжения Мариупол, вземайки със себе си хора, танкове и боеприпаси.

„Човек може да избяга като страхливец, да мисли само за собствения си живот, но не и да мисли за своя дълг, за клетвата, която е дал. Точно това се случи с командира на морските пехотинци от 36-а бригада. Той просто отказа да изпълни заповедта, която му беше дадена.

И той се опита да избяга от града с малка група работещи танкове, бронирани машини, боеприпаси. ...Тук (от Мариупол) е невъзможно да се пробие, но ако мислиш само за своя живот, ще се хванеш за всяка възможност да удължиш този живот. Това е голям срам", казва Самойленко.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Полкът "Азов" обвини украинското правителство в саботаж на отбраната на Мариупол (ВИДЕО) 

На свой ред командирът на полка "Азов" Денис Прокопенко добавя, че украинските защитници биха могли да държат отбраната на десния бряг на Мариупол още дълго време, ако не са били действията на Баранюк, който решил да тръгне на пробив. Според офицера тази постъпка не се поддава на логично обяснение.

Самойленко обяснява, че защитниците на блокирания Мариупол имат четири варианта за действия, но единственият приемлив е да се сражават. Той също така обяснява, че пленът би означавал смърт за украинските бойци.

„Що се отнася до шансовете, които имаме тук, ще ви кажа същото, което казвам на моите другари войници... в такава критична ситуация като сега, имаме (четири варианта) ... Първият – можете, разбира се, просто да оставите оръжията си и да седнете в ъгъла и да чакате края, това ще бъде бавна смърт от глад или бърза смърт от бомба.

Вторият вариант – можете да се опитате да избягате по някакъв начин като страхливец, да мислите само за собствения си живот, да не мислите за дълга си, за клетвата, и точно това се случи с командира на морските пехотинци.

Ситуацията е такава, че сме на повече от 100 километра от основните си позиции, нямаме необходимата подготовка от двете страни, невъзможно е да пробиеш тук, невъзможно е, но ако мислиш само за живота си, тогава, разбира се, ще се хванеш за всяка възможност.

Такъв вариант е голям срам, второ, може да доведе до смърт, тъй като един от хората загина при подобен опит.

Трето, можете да сложите оръжие и просто да се предадете. А четвъртият вариант е единственият начин, който ще гарантира живота ви и няма да се срамувате от това, което сте направили – да стоите и да се борите.

През цялото това време знаем, че полкът „Азов“ няма големи шансове да оцелее, ако бъдем пленени, а да се предадем е неприемливо за нас. Не можем да направим такъв голям подарък на врага."

По-рано офицерите от полка "Азов" обвиниха властите в Киев, че не са съумели да защитят населението на Мариупол, където загинаха 25 000 цивилни.

В коментар за медиите съветникът на кабинета на украинския президент Зеленски Михаил Подоляк заяви, че въоръжените сили полагат свръхусилия, за да се появи възможност за военна деблокада на Мариупол във видима перспектива, но засега такава няма.

„Защитниците на „Азовстал“ – момчетата от „Азов“, полицията, граничната служба, военните се превърнаха в жив символ на Украйна. Правим всичко, за да ги спасим. Според мен енергията на обществото днес трябва да бъде насочена не към апелиране към военно-политическото ръководство в страната, защото ние сме максимално фокусирани върху търсенето на решения, а към обществата на западните страни, световните лидери и международните организации. За да оказват натиск и те върху руската страна. Особено тези, които имат отлични бизнес и лобистки отношения с тях от години. Застанете до нас. Станете посредници. Докажете на руснаците, че репутацията и хуманизмът имат значение“, отбеляза Михаил Подоляк.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Очаква се нова руска офанзива срещу "Азовстал"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа