Вярно ли е, че ще забраняват месото и автомобилите? Проверка на фактите

2538
Вярно ли е, че ще забраняват месото и автомобилите? Проверка на фактите
Снимка: Carsweek

"100 града искат да забранят месото, млечните продукти и личните автомобили до 2030 година." Това е заглавие от блога tkp. А публикация на уебсайта Report24.news по същата тема дори твърди, че над 1000 населени места желаят да наложат подобни забрани. Тези внушения се споделят и в социалните мрежи като Х (бивша Туитър) и Тикток. В списъка на въпросните градове са включени Франкфурт и Берлин. Двама депутати от Бундестага от дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" (AfD) също споделиха статията и отправиха обвинения във Фейсбук.

Подобни фалшиви новини се разпространяват не само в немскоговорящите страни. В САЩ например в тази връзка се споменават 14 града, сред които Хюстън, Сан Франсиско и Чикаго. Подобни публикации могат да се открият и на испански език. Общото между всички тях е твърдението, че населените места искат да наложат следните правила до 2030 в името на опазването на климата:

Консумацията на месо и млечни продукти е забранена.

Още: Как да изберете пиле без хормони?

На никого не е позволено да притежава частен автомобил.

Всеки човек може да купува само три нови чифта дрехи в годината.

Всеки може да лети на къси разстояния само веднъж на всеки 3 години.

Това са фалшиви новини

Още: Кое е най-полезното месо за хората над 50 години?

Как се стигна до тези публикации? Обяснено накратко: в тях резултати от научно изследване се представят като поставена цел. А тези резултати всъщност само показват различни възможности за спестяване на емисии въглероден двуокис.

ДВ потърси за коментар споменатите в статиите германски градове. Те отхвърлиха да планират въвеждането на подобни забрани.

На какво се базират твърденията?

Репортажите и публикациите се позовават на доклад, озаглавен "Бъдещето на градското потребление в свят с температура 1,5°C". Той е публикуван през 2019 съвместно от мрежата C40 Cities, Университета в Лийдс и фирмата за архитектура и планиране Аруп.

Още: По колко месо на ден трябва да ядат възрастните хора - ето какво разкри лекар

Мрежата C40 се споменава многократно в подвеждащите публикации. Тя се състои от около 100 града, за които се твърди, че заедно представляват над 20% от световната икономика. Те са обявили и ангажимент към ограничаването на изменението на климата. От Германия участват градовете Берлин и Хайделберг.

В документа се разглежда как определени промени в начина на живот от 2030 нататък биха повлияли върху емисиите парникови газове в градовете от мрежата - например, ако хората консумират по-малко месо или ако купуват по-малко нови дрехи. Авторите обаче прокарват разграничение между два вида цели - прогресивни и амбициозни. Сред амбициозните цели се нареждат тъкмо онези, които се осъждат в разпространяваните неверни твърдения - да живеем без месо, без млечни продукти, без лични автомобили и пр.

Но авторите на изследването подчертават, че не очакват целите да се прилагат едно към едно. "Този доклад не се застъпва за това тези по-амбициозни цели да бъдат широко възприети от градовете в С40. Вместо това, те по-скоро имат за цел да предоставят повод за размисъл на градовете и останалите заинтересовани страни, докато се обмислят различни алтернативи за намаляването на емисиите и дългосрочните градски визии.

Говорител на C40 заяви пред ДВ, че мрежата не предписва конкретни стратегии на членовете си.

Още: От какво месо се прави традиционната кървавица?

Какво общо има с това инициативата "Cities Race to Zero"?

Накратко - няма нищо общо. Но някои от статиите и публикациите в социалните мрежи внушават подобна връзка. Твърди се например, че градовете, участващи в инициативата "Cities Race to Zero", са се ангажирали да изпълнят предполагаемите цели на доклада като забраната за месо до 2030 година.

В някои публикации, разпространяващи неверните твърдения на немски език, градовете, подкрепящи инициативата "Cities Race to Zero", се споменават поименно. ДВ писа до всички германски населени места, посочени като поддръжници на кампанията на ООН "Рамкова конвенция на ООН за изменението на климата" (UNFCCC). От всички 17, до които беше изпратено запитване, отговориха петнадесет.

Всички освен Хановер и Гютерсло (които все още не са отговорили) отрекоха да планират подобни неща. Няма да бъде забранена нито продажбата или консумацията на месо и млечни продукти, нито притежанието на лични автомобили, не се предвижда и ограничение за закупуването на дрехи, както и на полетите на къси разстояния. Няколко пресцентъра подчертаха, също така, че не съществува никакво правно основание, което да им позволява да налагат подобни ограничения.

Още: Лекар: В това месо има най-малко химия

 

Източник: Дойче веле

5 вида месо, които НЕ трябва да ядете при висок холестерол

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Пак мощен пожар в Подмосковието (ВИДЕО)

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Идеологът на Путин получи трибуна от Тъкър Карлсън, подобно на диктатора (ВИДЕО)

Нападение с ATACMS в Крим, расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

Германия с нов военен пакет за Украйна: ПВО и бойни машини

За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа