Кое е най-полезното месо за хората над 50 години?

90155
Кое е най-полезното месо за хората над 50 години?
Снимка: iStock

Агнешкото е по-подходящо за хора над 50 години. Мазнините в овчето месо са 2 пъти по-малко, отколкото в свинското филе. Важно е също, че холестеролът в него е два пъти по-малко, отколкото в говеждото и 4 пъти по-малко, отколкото в свинското. Ето защо агнешкото безопасно се яде от тези, които имат диабет и наднормено тегло.

Месото несъмнено е много полезен продукт. Основната му ценност е във високото съдържание на пълноценен животински протеин, чийто процент в различните видове месо варира от 14 до 24. А протеинът е необходим на тялото за изграждане на тъкани, хормони и ензими. В месото има много витамини, особено група В, които регулират метаболизма и повишават тонуса на тялото.

Печено, Пържено или Варено – как е най-добре да се яде месото

Но кое месо е най-здравословно?

Първото място при избора на месо трябва да се даде на заешкото месо. Това месо има рекордно количество протеини и най-важното е, че заешкото месо се усвоява с 90 процента, за разлика от други видове месо. Изобщо не е мазно - само до 9% мазнини. Също така е важно, че това месо почти никога не предизвиква алергии, така че лекарите винаги го препоръчват на страдащите от алергии.

Второто място е заето от птиче месо, по-специално пилешко. Пилешкото е лесно смилаемо, така че се препоръчва за тези, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. Това месо е с ниско съдържание на холестерол и мазнини. Най-диетичната част са пилешките гърди, а пилешката кожа е най-мазната част от трупа, така че много хора просто я отстраняват при готвене.

Лекар: Едва ли предполагате, че това е най-полезното месо

По принцип оценката на полезността на месото е доста относителна, тъй като всеки вид месо е полезно по свой начин. Има митове, че свинското месо е шампион по съдържание на холестерол, но всъщност има половината холестерол от маслото и три пъти по-малко от кокошите яйца. Тъй като това месо е много калорично, се препоръчва да ядете повече през зимата и по време на тежки физически натоварвания, тъй като то перфектно възстановява силата. Когато купувате свинско месо, трябва да изберете по-малко мазни парчета.

От всички видове месо говеждото е най-наситено с желязо, така че се препоръчва при дефицит на желязо в организма. Постното говеждо месо е лесно смилаемо, помага за поддържане на нормално ниво на киселинност и регулира цялата храносмилателна система.

Това е най-полезното месо, отпушва съдовете и намалява холестерола

За децата обаче е най-добре да купувате по-лесно смилаемо телешко. Ако говорим за екзотичното щраусово месо, което става все по-популярно от година на година, то е богато на протеини, но в същото време съдържа малко количество холестерол. Съдържа калий, който не само подобрява работата на сърцето, но и нормализира кръвното налягане. Хората, които следят за фигурата си, предпочитат щраусово месо поради ниското си съдържание на калории. Предвид многобройните предимства на щраусовото месо, лекарите го препоръчват на тези, които трябва да се възстановят от сериозно заболяване.

Не претоварвайте тялото си с месо. Има нужда от периодични "месни ваканции". Въпреки това, не трябва напълно да изоставяте месото - тялото се нуждае от пълноценна и балансирана диета. По-добре е да редувате различни видове месо, като ги ядете малко по малко. Най-полезно е варено, печено или задушено месо, а пърженото е най-добре да се сведе до минимум. Всеки човек трябва да избере месото, което му подхожда най-добре, като вземе предвид не само гастрономическите предпочитания, но и наличието на хронични заболявания. Например, свинското месо е строго забранено да се яде при холецистит, дуоденит, атеросклероза и други заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Седем неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com