Внесоха за гласуване Закона за мобилизация в Украйна: Кои са основните моменти в него?

8370
Внесоха за гласуване Закона за мобилизация в Украйна: Кои са основните моменти в него?
Снимка: Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

Кабинетът на министрите на Украйна одобри и представи за разглеждане във Върховната рада актуализирана версия на проектозакона за мобилизацията. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на страната. Според информацията, коментарите и забележките по законопроекта са взети предвид съвместно с Генералния щаб, правителството и народните депутати, предаде УНИАН.

Още: Ранен украински войник бе спасен с дрон близо до руските позиции (ВИДЕО)

„С този законопроект се определят прозрачни правила за процеса на мобилизация, както и необходимата регламентация на правата на военнослужещите“, се казва в съобщението.

Какво предвижда документът?

От Министерството на отбраната представиха основните разпоредби, залегнали в проектозакона. Ето ги и тях:

  • Определя се ясен срок на служба за периода на военното положение;
  • Хората с увреждания от всички групи са освободени от военна служба;
  • Доброволците имат 2 месеца отсрочка за решаване на лични проблеми и подготовка за мобилизация;
  • По време на военно положение се предоставя основен годишен отпуск, който може да се дава на части през календарната година, като включва най-малко 15 календарни дни;
  • Военните, освободени от плен, ще получат допълнителни 90 дни отпуск с продължаваща парична подкрепа, ако решат да продължат да служат;
  • При мобилизация всички граждани преминават задължително военно обучение за период от 2-3 месеца. Човек не може да бъде изпратен веднага на фронта след мобилизация;
  • Наборната служба се отменя. На нейно място се въвежда основно военно обучение. Лице на възраст 18-24 години самостоятелно избира кога да премине военно обучение. Самата подготовка ще отнеме максимум 5 месеца, като лицето запазва работата си – нещо, което в момента не е залегнало в действащото законодателство;
  • Човек няма да има нужда да ходи до военния комисариат, за да актуализира данните си. Това може да стане онлайн в личния му акаунт. Ще бъде създаден електронен регистър на базата на регистъра на военнослужещите Обериг;
  • Подлежащите на мобилизация могат да се местят в други градове без разрешение от комисариата. След преместване те ще трябва да се регистрират на новия си адрес;
  • Правото на отсрочка от военна служба е изключено за държавните служители, служителите на Службата за икономическа сигурност, Държавното следствено бюро и Държавната изпълнителна служба. Служителите на Националната полиция, Държавното следствено бюро, НАБУ, Прокуратурата, Службата за икономическа сигурност, Службата за съдебна охрана и Службата за патронаж. Те вече няма да могат да ползват отсрочка;
  • Държавните служители са в резерва както всички останали;
  • Ръководителите на градски и селски съвети, териториални общности са в резерва;
  • Въвежда се парична обезпеченост от най-малко 20 хиляди гривни на месец, без да се вземат предвид допълнителните възнаграждения. Допълнителното възнаграждение за периода на военно положение е от 30 до 100 000 украински гривни.

Ограничения за лица, които се укриват:

Трябва да се отбележи, че в актуализираната версия на проектозакона за мобилизацията се предлага да се наложат ограничения за укриващите се от военна служба по съдебен ред, докато в първоначалната версия на документа те можеха да бъдат налагани от комисариатите. На военнослужещите могат да бъдат наложени следните ограничения:

Още: Как украинските снайперисти пазеха "Пътя на живота" в Бахмут: Филм на ВСУ (ВИДЕО)

  • временно ограничение на правото на пътуване извън Украйна;
  • временно ограничаване на правото на физическо лице да управлява превозно средство;
  • изземване на парични средства и други ценности на физическо лице, държани по сметки и на попечителство в банки или други финансови институции, небанкови доставчици на платежни услуги, или върху електронни пари, съхранявани на електронни устройства, в сметки за ценни книжа на депозитарни институции.
  • Съдът разглежда искането на службата за военна регистрация и вписване в рамките на 15 дни, жалба срещу отказа за образуване на дело ще бъде приета в рамките на 10 дни. При неявяване на страните делото ще се гледа дистанционно.

Призоваване:

Ограниченията за укриващите се се налагат, докато не изпълнят изискването на териториалния център за набиране и социално подпомагане за изпълнение на задълженията на военнослужещ или резервист.

Законопроектът предвижда призовките да се изпращат и на електронния акаунт на наборника.

Още: Гражданска група с оценка за броя на загиналите украински военни в конфликта с Русия

Отбелязва се, че гражданите ще бъдат длъжни:

  • Да регистрират електронния акаунт на наборник, подлежащ на военна служба;
  • Да преминат медицински преглед за определяне на годността за служба в съответствие с решението на военната комисия.

Други важни моменти

В същото време новият законопроект изключва правилото за защита от военна служба за тези, които имат съпруга (родители) с увреждания от I или II група, при условие че тези лица нямат други трудоспособни лица.

Още: Ударът с "Искандер": Командирът на 128 бригада закъснял за награждаването и се спасил

Законопроектът също така предвижда необходимостта за мобилизираните да имат документ за военна регистрация и да го представят при поискване от представител на военния комисариат, полицейски служител или Държавната данъчна служба. Това се изисква за периода на мобилизация за всички регистрирани граждани на възраст от 18 до 60 години. 

Наборната възраст ще бъде намалена от 27 на 25 години.

Предисторията

На 25 декември кабинетът на министрите внесе в Радата законопроект за мобилизацията. Този документ предлага намаляване на наборната възраст, както и редица ограничения за укриващите се от набор.

В законопроекта обаче бяха открити редица недостатъци - по-специално за корупционните рискове. Ръководителят на парламентарната комисия по антикорупционна политика Анастасия Радина отбеляза, че служителите на военния комисариат не трябва да имат възможност незабавно да добавят хора към регистрите на укриващи се лица, които действително са имали причини да не се явят във военната служба за регистрация и вписване, и да не го правят за други с месеци.

Поради такива нюанси бе решено законопроектът да бъде върнат за преразглеждане. На 11 януари Министерският кабинет го отзова. По-късно от Министерството на отбраната съобщиха, че са разработили нова версия на документа, която представиха днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа