Все още няма политическо съгласие за спасителната програма за Гърция

5085
Все още няма политическо съгласие за спасителната програма за Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

Все още европейските кредитори на Гърция не са дали политическото си съгласие за договорения тази сутрин спасителен заем, съобщиха от Европейската комисия (ЕК).

Предстоят телефонни разговори между лидерите на еврозоната относно условията на заема, одобрен на техническо ниво в Атина, информира БНР. 

Европейската комисия потвърди "по принцип" за споразумението с Атина

Европейската комисия (ЕК) потвърди, че Гърция и международните институции в лицето на ЕК, ЕЦБ, МВФ и Европейския механизъм за стабилнос...

Говорителят на Еврокомисията Аника Брайтхард категорично отказа да спомене точната сума на третия спасителен заем за Гърция, докато политиците не се произнесат по текста на меморандума, договорен принципно на експертно ниво тази сутрин. Тя допълни, че всички технически детайли по документа ще бъдат уточнени в рамките на днешния ден.

"Към момента нямаме политическо съгласие, а само принципно споразумение между експертите на гръцкото правителство и трите институции. Докато няма политическа оценка, не можем да коментираме текста по същество", каза тя. 

На 13 юли лидерите на ЕС обещаха на гърците до 86 милиарда евро за 3 години, ако бъде изпълнен тежък списък с административни и законодателни реформи плюс приватизация на държавните фирми. Меморандумът трябва да посочи колко точно ще са парите за Гърция и колко ще отидат за спасяване на банките. 

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер ще обсъди днес споразумението по телефона с канцлера Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Същевременно се очаква телеконферентна връзка между Еврокомисията и заместник-министрите на финансите на всички държави, в това число и България, които ще бъдат информирани за резултата от техническите преговори. 

Гърция и кредиторите постигнаха споразумение

Гърция и кредиторите постигнаха споразумение за първичните бюджетни показатели за периода 2015-18 г. Споразумението, постигнато в рамк...

По план сделката трябва да се гласува от еврогрупата преди 20 август, за да може Атина да получи първи транш от заема и да плати задължения от 3,2 милиарда евро към Европейската централна банка.

Днес ЕК потвърди, че Гърция и международните институции в лицето на ЕК, Европейската централна банка (ЕЦБ), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския механизъм за стабилност са постигнали споразумение "по принцип" относно новата тригодишна спасителна програма.

Порано представител на Министерството на финансите в Атина съобщи, че участниците в преговорите за спасителната програма на Гърция са съгласували механизма на работа на Фонда, който ще се занимава както с приватизацията, така и с проблема за управлението на просрочените кредити в банковата система. Двата въпроса бяха обект на разногласия по време на разговорите. Атина успя да постигне договорка с кредиторите за третия спасителен пакет за страната. Финансовият министър на страната Евклидис Цакалотос потвърди, че остават много дребни детайли за доуточняване.

По думите на финансовия министър на Гърция Евклидис Цакалотос остават много дребни детайли за доуточняване.

Огромно задръстване на границата ни с Гърция при "Маказа"

Стотици автомобили образуваха дълга колона по международния път за Гърция през Маказа, напредването е със сантиметри на час. Това сигн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа