Въпреки глобалните спорове Гърция произвежда хлорохин

13814
Въпреки глобалните спорове Гърция произвежда хлорохин
Снимка: Getty Images/Guliver

Изглежда незасегната от противоречията в световната научна общност, Гърция възобнови производството на хлорохин за лечение на случаи на коронавирус и провежда клинични изпитвания със "спокоен и далечен подход", казват учените там.

Хлорохинът, антималарийно лекарство и хидроксихлорохин, свързано съединение, което обикновено се използва за лечение на артрит, са сред най-популярните лекарства, които се тестват за употреба срещу COVID-19, предава АФП, цитирани от БГНЕС.

Но миналата седмица голямо проучване във Великобритания, проведено от Оксфордския университет, спря тестовете си за лекарствата, като заяви, че няма доказателства, че те работят срещу новия коронавирус при хоспитализирани пациенти.

Този ход дойде точно след като Световната здравна организация (СЗО) възобнови собствените си опити, след като за кратко време ги прекрати в отговор на оттегленото сега проучване.

Но продължаващият дебат относно лекарствата има слабо влияние в Гърция, където епидемиолозите смятат хлорохина за ефективен, особено в ранните етапи на COVID-19.

Подновен лиценз

Евангелия Сакеларио, химик, отговорен за контрола на качеството в лаборатория в атинското предградие на Неа Кифисия, беше един от първите учени, които тестваха таблетките хлорохин, използвани в гръцките болници.

Когато мащабът на пандемията стана очевиден по-рано тази година, компанията Uni-Pharma бързо поднови стар лиценз за производство на лекарството, което се изнасяше в Африка през 90-те години за лечение на малария.

Лицензът се активира отново през март, броени дни преди Гърция да затвори границите си, за да ограничи разпространението на вируса, каза за АФП Спирос Кинциос, директор за развитие на Uni-Pharma.

Пет тона суровина са били внесени от Индия и лабораторията премина във "висока степен на готовност", каза Сакеларио.

"През уикенда на 21 март работехме постоянно, бяхме под натиск и за 30 часа произведохме 24 милиона дози, които след това бяха предложени на гръцката национална здравна система", каза тя за хапчетата, направени под марката Unikinon.

„Когато видях първите таблетки, почувствах облекчение и бях щастлива, че положих това усилие за добра кауза“, добави Сакеларио.

По това време в Гърция имаше само шест смъртни случаи от коронавирус и 464 регистрирани инфекции. Страната остава една от най-слабо засегнатите в Европа със 182 смъртни случая и под 3000 официални случая досега.

На фона на международната конкуренция „възобновяването на производството на хлорохин в Гърция има положителен ефект върху местната промишленост, чийто износ се е увеличил през последните години“, заяви Маркос Оландезос, президент на Панеленския съюз на фармацевтичната индустрия.

Гръцката индустрия е специализирана основно в производството на генерични лекарства и някои често използвани лекарства.

Чакаме и ще видим

Дебатът за хлорохин в други страни не е повлиял на употребата му в Гърция, където той е прилаган на хоспитализирани пациенти в комбинация с антибиотика азитромицин.

През април Медицинският университет в Атина започна проучване на "активността на хлорохин фосфат при пациенти с вирусна инфекция SARS-CoV-2", за да провери как лекарството може да предотврати или подобри симптомите на пневмония.

Има малко дебати относно лечението в страната, тъй като коронавирусът е причинил толкова малко смъртни случаи, каза Оландезос.

"Хората в Гърция - обществеността, здравните специалисти, хората с институционални роли - поддържат много спокоен и резервиран подход към хлорохина", каза Кинциос от Uni-Pharma.

„Значи идеята е да изчакаме и да видим, ние чакаме резултатите“, каза той.

В световен мащаб хлорохинът и хидроксихлорохинът бяха включени в политически натоварен дебат на фона на пандемията, като хидроксихлорохинът беше одобрен от общественици, включително американския президент Доналд Тръмп.

Проучване: Пациентите "нямат полза" от хидроксихлорохина

Основно британско клинично изпитание е установило, че от хидроксихлорохина "нямат полза" пациентите, хоспитализирани с COVID-19, казаха...

На пресконференция през май говорителят на гръцкото министерство на здравеопазването Сотирис Циодрас заяви, че "действието на хлорохина все още се оспорва".

Преминаването през миналата седмица на изследването на Lancet - което установи, че от лекарствата не е имало полза за лечение на коронавирус и дори увеличи вероятността пациентите да умрат в болница - разтърси общественото мнение и научната общност.

Производството и на двата медикамента обаче продължава в много страни в Европа.

Френската Sanofi произвежда хидроксихлорохин сулфат на обект в Унгария. Самото лекарство, под марката Plaquenil, се произвежда в два големи производствени обекта в Испания и Франция.

Plaquenill се изнася в няколко страни, където не се произвежда хидроксихлорохин, като Гърция, Полша и Естония.

Болсонаро заплаши да изкара Бразилия от СЗО

Бразилският президент Жаир Болсонаро заплаши да извади страната от Световната здравна организация (СЗО), ако тя не престане да бъде "по...

В България хлорохин от държавната лаборатория Бул Био се използва за лечение на пациенти с COVID-19.

Полша, която също разрешава употребата му, се счита за основен производител на хлорохин с компанията Adamed, която го произвежда под името Arechin.

Попитан от АФП, говорител на унгарското правителство подчерта, че лекарството не се прилага на нови пациенти, а само на тези, които вече са започнали лечение.

 

Всичко за споровете около хлорохина четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com