Въпреки инсинуации в България, СЗО даде Швеция за пример в борбата с коронавируса (ВИДЕО)

8617
Въпреки инсинуации в България, СЗО даде Швеция за пример в борбата с коронавируса (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

В края на миналата седмица, на официална пресконференция Световната здравна организация (СЗО) каза добри думи за Швеция и начина на борба с новия коронавирус на страната.

Според д-р Майкъл Райън, който е изпълнителен директор на програмата за извънредни здравни ситуации в СЗО, има схващане, че Швеция не наложила драконовски мерки и позволила на COVID-19 да се разпространи - нещо, което и началникът на Националния оперативен щаб (НОЩ) в България генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски и подопечните му неколкократно намекваха. "Нищо не може да е по-далеч от истината”, подчерта той на пресконференция, проведена преди седмица (записът, приложен най-долу в статията, на отговорите за Швеция започва от 40:15 минута).

Швеция измисли миризлив начин, за да откаже хората от парковете

Властите на шведския град Лунд планират да използват натурални торове във всички градини в централния парк на града в опит да предотвра...

Швеция наложи много силна политика за социална дистанция и за защита на домове за възрастни хора, категоричен е д-р Райън, който каза следното: "Швеция има дългосрочен стратегически подход за овладяване на COVID-19". И изтъква колко силна е връзката между властта в Швеция и гражданите – те си имат доверие, става ясно от думите на лекаря.

Д-р Райън коментира и тезата за "стаден имунитет" – дори в области в Швеция, където има повече заразени, няма толкова много хора с антитела т.е. дори в скандинавската държава има какво да се прави в тази, избрана от страната насока. Но представителят на СЗО беше категоричен, че Швеция е пример за "новото нормално", с което светът се сблъсква заради коронавируса. "Ако искаме да се върнем към общество без карантинни блокади, то вероятно ще се наложи обществото да се адаптира към по-дълги периоди с осъзнаване, че вирусът е сред нас – повече социална дистанция и "напасване" на живота ни към новото. Има уроци, които можем да научим от шведските ни колеги", заяви д-р Райън.

Най-важното е какъв капацитетът на здравната система в Швеция да поеме заразените – има трудности, както навсякъде в Европа, но не значимо по-различно, по думите на д-р Райън, който изрично подчерта, че навсякъде на Стария континент трябва да се направи повече по отношение на домовете за възрастни.

Според Woldometers, към 5 май в Швеция има открити 23 216 случая на коронавирус, от които 4074 оздравели и 2854 починали. Тройно повече са активните случаи от приключилите – 16 288 спрямо 6928. В болница са само 3% от активните – 435. За 45 май има 495 нови случая на заразяване т.е. хванати от статистиката, като кривата в страната е много интересна – с непрекъснати пикове в рамките на 3-4 дни, но вече има тенденция на спад. А между 1 и 5 май оздравелите са много повече от откритите заразени – 3069 на 4 май спрямо 404 окрити случая на този ден. Това обаче е и първият такъв период от началото на пандемията в Швеция.

CNN: Швеция счита, че се справя с пандемията, но цифрите говорят друго

На фона на избухването на пандемията от коронавирус Швеция стана страна, която избра особен път за борба с COVID-19. Тя не последва при...

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 6 май"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа