Във Франция: Официална препоръка да се избягват някои маски с нанографен

3305
Във Франция: Официална препоръка да се избягват някои маски с нанографен
Снимка: Pixabay

Употребата на маските FFP2, предпазващи от COVID-19, които по-рано през годината вече бяха спрени във Франция, следва да се избягват. С такова становище излезе Националната агенция по безопасност на храните, околната среда и професионалното здраве (ANSES) по отношение на маските, произведени с използването на нанографен, съобщи Le Monde. Причината е, че този синтетичен материал е потенциално опасен за организма, въпреки че до момента няма категорични доказателства в подкрепа на това.

Франция спря от продажба някои видове маски FFP2 още в края на месец май, следвайки примера на Канада. Нанографенът, който влиза в техния състав, макар и с редица качества (много устойчив, ултра лек и отличен проводник), което го прави предпочитан в голям брой поризводства, особено в електрониката, може да бъде опасен за човешкия организъм. Ако тези частици се вдишат, те могат да увредят белодробните клетки.

Какви маски да ползваме за защита срещу коронавируса?

Множество данни показват, че носенето на маска за лице помага да се предотврати разпространението на коронавируса. И до днес, обаче, зд...

"ANSES препоръчва на властите да дадат приоритет на продажбата и/или безплатното предоставяне на маски без графен“, се посочва в прессъобщение от 14 декември на Агенцията след експертен доклад, поискан от френската Главна дирекция по здравеопазване.

В началото на април четири неправителствени организации предупредиха Европейската комисия за потенциалната токсичност на тези маски, които са налични в цяла Европа. До момента не е взето решение на общоевропейско ниво. Но Здравната агенция на Франция (SPF), притеснена от зачестилите случаи в Канада на „остра белодробна токсичност, която може да бъде свързана с вдишване на графенови частици“, избра принципа на предпазливост. В съобщение от 25 май тя настоя здравните заведения и аптеките да „спрат да използват“ маски, произведени от китайската фирма Shengquan. Докато в Канада са изтеглени от продажба основно хирургически маски, SPF се фокусира само върху FFP2 маските.

Френското издание припомня, че още през април китайската компания Shengquan се похвали, че е изнесла близо 600 милиона маски в Европа за една година и че нейният продукт се използва дори от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Попитан за възможната токсичност на тези маски, тогава президентът на компанията се оправда, че те са били „тествани и одобрени“ от европейски и американски здравни власти.

За възможността от канцерогенност на някои маски предупреди и белгийски доклад през октомври.

Доказаха изключителната полза от маските в борбата с коронавируса

Международен екип учени е установил, че носенето на маска се явява изключително по своята ефективност предпазно средство срещу заразява...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа