Възможен ли е специален трибунал за Украйна и ще има ли Путин имунитет?

6174
Възможен ли е специален трибунал за Украйна и ще има ли Путин имунитет?
Снимка: Getty imges

Петиция за създаване на специален трибунал за наказание на виновните за агресията срещу Украйна вече е събрала почти 1 200 000 подписа. Сред инициаторите на петицията са бивши премиери на Великобритания, както и учени, юристи и политици. Какви са възможностите да бъде организирано подобно дело?

Подписалите петицията предлагат създаването на съдебен орган, който да разследва и да преследва виновните за агресията срещу Украйна, в допълнение към продължаващото разследване от Международния наказателен съд за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна.

„Путин точно пред очите ни извършва „най-голямото международно престъпление“ – агресия“, се казва в петицията.

Общото събрание на ООН определя агресията като „прилагане на въоръжена сила от държава срещу суверенитета, териториалната цялост или политическата независимост на друга държава, или по какъвто и да е друг начин, несъвместим с Устава на ООН“. Агресията води до международна отговорност.

Съдът в Хага ще разследва Русия за военни престъпления

Никакви съображения от каквото и да е естество не могат да служат за оправдание на агресията, независимо дали са политически, икономически, военни или други. Агресивната война е престъпление срещу международния мир. Никакво териториално придобиване или специална облага, получена в резултат на агресия, не се явява и не може да бъде призната за законна“, се казва в резолюцията на Общото събрание на ООН от 14 декември 1974 г.

„Има мощен начин той [президентът Путин] да бъде привлечен под отговорност: нов трибунал в стил Нюрнберг, който да го преследва лично за тази отвратителна постъпка“, се казва в документа.

Целта на създаването на такъв съд по време на военни действия е „да се изпрати мощен сигнал до Путин и неговите съучастници“ за намерението да бъдат подведени под лична отговорност.

Създаването на специалния трибунал е подкрепено не само от политици, но и от известни международни юристи: Филип Джоузеф Сандс - професор по право и директор на Центъра за международни съдилища и трибунали в Лондонския университетски колеж; Бенджамин Берел Ференц - бивш следовател на нацистките военни престъпления и главен прокурор на армията на САЩ по време на Нюрнбергския процес; бившият председател на Европейския съд по правата на човека Никълъс Браца и адвокатът от Шотландия Хелена Ан Кенеди.

Експерт по международно право, пожелал да остане анонимен, разказва пред ВВС действително ли може да бъде създаден такъв съд.

Защо е необходим специален трибунал, ако има Международен съд?

Прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) има правомощия да разследва военни престъпления. Но Украйна и Русия не са страни по Римския статут, затова МНС няма юрисдикция да разглежда престъплението на руската агресия срещу Украйна. Съветът за сигурност на ООН може да го прехвърли на МНС, но Русия има право на вето и такова прехвърляне е нереалистично. По същата причина Съветът за сигурност няма да може да използва собствените си правомощия, за да създаде специален трибунал за Украйна – подобно на трибуналите за Югославия и Руанда.

Но специален трибунал може да действа и в хибридна форма – той може да бъде създаден в юрисдикцията на Украйна като потърпевша страна и да придобие международна легитимност и авторитет по силата на споразумение между Украйна и Общото събрание на ООН или просто от държавите-основателки. Съставът на съда ще включва украински и международни съдии. Той може да работи на територията на Украйна, в Хага, в Нюрнберг или другаде, казва експертът.

Разследване на агресия в рамките на такъв трибунал би могло да допълни разследването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството в рамките на МНС.

Отрова или злополука - руският елит се подготвя да отстрани Путин?

Специални трибунали са създавани неведнъж, откакто МНС започва своята работа през 2002 г. През 2003 г. е създаден специален съд от правителството на Сиера Леоне и Организацията на обединените нации за наказателно преследване на виновните за престъпления по време на гражданската война в Сиера Леоне. През 2012 г. за участие във военни престъпления на тази територия е осъден бившият президент на Либерия Чарлз Тейлър.

През 2006 г. по подобна схема са създадени т.нар. извънредни камари - специален съд за Камбоджа, който да преследва виновните за геноцида, извършен от червените кхмери начело с Пол Пот в Демократична Кампучия през 1975-1979 г.

Петима бивши лидери на червените кхмери са обвинени в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Трима от тях са осъдени на доживотен затвор, бившият външен министър Йенг Сари умира преди присъдата си, а делото срещу вдовицата му е спряно за неопределено време заради нейното заболяване.

Специални съдилища са създадени и за Ливан и Източен Тимор.

Има ли законови пречки за създаването на специален трибунал?

Теоретично, от гледна точка на международното право, няма забрана за създаване на нов международен съд. В същото време се прилага „принципът Лотос“ – държавата има право да извършва всякакви действия, които не са забранени от международното право или обичая.

Принципът влиза в международното право през 1927 г. след сблъсъка на френския параход „Лотос“ и турския „Бозкурт“, когато загиват турски моряци и пътници. Франция оспорва правото на Турция да съди френския капитан. Международният съд застава на страната на Турция.

Тъй като на държавите не е забранено да създават съдилища, „принципът Лотос“ позволява те да бъдат създавани и преследвани за международни престъпления, независимо къде са извършени.

Но за създаването на специален трибунал за Украйна безспорно ще е необходимо да се решат практически правни и политически проблеми, подчертава експертът. Тези, които са скептични към тази инициатива, се опират на политически и репутационни рискове, както и на проблема с финансирането на подобен съд. Те се опасяват, че съдът ще се окаже безсилен орган - ще бъдат похарчени много пари, но трибуналът няма да може да арестува и накаже виновниците. В резултат на това самата идея за справедливост срещу тях ще бъде дискредитирана.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Международният съд постанови Русия да спре военните действия в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа