Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задържаха 41 души от ВВС в Турция

07 декември 2018, 14:02 часа • 1748 прочитания

Турската полиция в петък арестува десетки военнослужещи в поредния кръг от наказателни действия срещу хора с предполагаеми връзки с групата, обвинявана за неуспешния преврат от 2016 г., съобщиха местни медии.

Четиридесет и един заподозрени са били задържани, съобщи Анадолската агенция, след като прокурорът от Анкара издаде заповеди за ареста на 87 бивши подофицери в турската военна авиация, предаде БГНЕС.

Полицейските операции са проведени в 16 провинции в цялата страна, включително Анкара, Истанбул и град Измир.

Турските власти са задържали повече от 50 000 души през последните две години като част от разследване срещу последователи на живеещия в Америка проповедник Фетхуллах Гюлен, докато близо 130 000 служители от обществения сектор бяха освободени от работа.

В отделна поредица от акции в Истанбул бяха задържани 40 полицаи, след като прокурорът издаде 41 заповеди за арест по предполагаеми връзки с Гюлен.

Анкара обвинява Гюлен, който живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания, в организиране на неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган. Гюлен твърдо отрича обвиненията.

Във вторник турската полиция задържа близо 140 души из страната отново поради предполагаеми връзки с Гюлен, след като различни прокурори издадоха 300 заповеди за арест.

Турските власти визират организацията на Гюлен като „Фетхулалистка терористична организация“ (ФЕТО), но от последователите на Гюлен твърдят, че са мирна организация, популяризираща исляма и светското образование.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес