Загубите на реколта от топлина и суша в Европа са се утроили за 50 години

2274
Загубите на реколта от топлина и суша в Европа са се утроили за 50 години
Снимка: БГНЕС

Тежестта на загубите за реколтата, предизвикани от горещи вълни и суша, се е утроила през последните 50 години в Европа, според проучване, което подчертава уязвимостта на хранителните системи към изменението на климата.

Изследванията, публикувани в списанието "Environmental Research Letters", разглеждат селскостопанската продукция в 28 европейски страни - сегашния Европейски съюз и Обединеното кралство - от 1961 до 2018 г., информира Евроактив.

Средно с над 100 кг пшеница от декар по-малко спрямо 2019 г.

4 627 000 тона е произведената тази година пшеница, според окончателните данни на министерството на земеделието. Средният добив от дека...

Те сравняват данните с такива за екстремни метеорологични събития - суши, горещи вълни, наводнения и студени вълни. Докато и четирите са станали значително по-чести през 50-годишния период от време, „тежестта на въздействието на горещината и сушата върху растениевъдството се е утроила от загуби от 2,2% между 1964 и 1990 г. до 7,3% от 1991 до 2015 г.

Проучването установява, че по-специално засушаванията, които стават все по-чести, стават и все по-интензивни.

Като цяло добивите от европейски култури все още бележат ръст през периода, с почти 150% между 1964-1990 и 1991-2015, каза водещият автор Тереза ​​Брас от Училището за наука и технологии "Nova" в Лисабон.

Но загубите, свързани с екстремното време, са различни по отношение на реколтата.

„Зърнените култури, основен продукт, който заема близо 65% от обработваната площ на ЕС и се използва главно за храна на животни, са най-силно засегнатите култури“, каза Брас.

Източноевропейците наистина търпят много

Неизплатени заплати, мизерни условия, храна с изтекъл срок на годност: над 200 сезонни работници от Румъния протестират край Бон срещу ...

Те показват „постоянни по-големи загуби“, свързани със суши и топлинни вълни, отколкото други култури, се казва в доклада, засилвайки се с повече от 3% за всяка суша година.

Очаква се изменението на климата да умножи екстремните метеорологични условия, включително горещи вълни и суши, а проучването предупреди за „ефекти на вълната“ от въздействието върху Европа в глобалната хранителна система и върху цените на храните.

Проучването показва, че мъчителната гореща вълна и сушата през 2018 г. в Европа са причинили спад в производството на зърно с 8% от средните стойности за предходните пет години, „което е причинило недостиг на фураж за добитъка и е предизвикало рязко увеличение на цените на суровините“.

След Парижкото споразумение от 2015 г. светът преживя петте си най-горещи записани години.

Организацията на ООН по прехрана и земеделие предупреди, че производството на храни е „изключително чувствително“ към изменението на климата.

Ще остане ли Европа без реколта?

Пандемията на коронавирус временно спаси Европа от нахлуването на нелегални имигранти и веднага превърна победата в проблем. Оказа се, ...

По-рано този месец проучване, публикувано в списанието "Nature Geoscience", установи, че последните летни суши в Европа са най-тежките в региона, наблюдавани от 2110 години, и отбелязва внезапно засилване от 2015 г. насам.

През 2019 г. доклад в "Nature Climate Change" предупреждава, че промените в океанските течения рязко повишават риска от топлинни вълни в региони, отговорни за до една четвърт от световното производство на храни - Северна Америка, Западна Европа, Западна Русия и Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа