Захарова: Снимките от Буча целят да очернят репутацията на Русия

8079
Захарова: Снимките от Буча целят да очернят репутацията на Русия
Снимка: Getty Images

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече "обикновена поръчка" видеозаписите и снимките от киевското предградие Буча с десетките трупове на цивилни, както и последвалите изявления на Запада. Това тя съобщи в ефира на програмата „Неделя вечер с Владимир Соловьов“ по телевизионния канал „Россия 1“.

Вчера, 3 април, министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова мисията на Международния наказателен съд да посети Буча, за да събере доказателства. Това той заяви в ефира на британското радио Times UK като подчерта, че тези доказателства ще бъдат използвани в международни и чуждестранни съдилища, за да бъдат изправени пред съда онези, които са извършили зверствата. Кулеба допълни, че украинското външно министерство вече е изпратило съответно искане до Международния наказателен съд. По думите на Кулеба, "клането в Буча" е било умишлено като руснаците се опитват да унищожат възможно най-много украинци. Изявлението на Кулеба е публикувано на сайта на Външното министерство на Украйна.

Бившият главен прокурор на 2 трибунала по международно наказателно право на Организацията на обединените нации (за Югославия и Руанда) Карла дел Понте нарече Владимир Путин военен престъпник и поиска от Международния наказателен съд да издаде заповед за ареста му. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен описа сцените с телата на улицата в околностите на Киев (в град Буча) като "удар в корема". Президентът на Франция Еманюел Макрон определи снимките от Буча като "непоносими". Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън каза, че "подлите атаки" са доказателство за военни престъпления.

Репортажите на световнопризнати медии като AFP, Reuters, BBC, France 24 и т.н. също показват картината на зверското поведение на руската армия.

Путин за Буча нагличко запя: Не бях аз, кой в гащите ми ...

Потресаващите кадри от украинското градче Буча, едно от предградията на Киев, обиколиха света. Какво е станало там, след като руските в...

„В този случай ми се струва, че самият факт, че тези изявления бяха направени буквално в първите минути след появата на тези материали, не оставя никакво съмнение кой е поръчал тази история“, заяви обаче Мария Захарова. И допълни, че това има за цел да очерни репутацията на Русия.

Руският дипломат поиска също така да се вземе предвид още един момент: „Държавните лидери, ръководителите на външнополитическите институции, обществените личности, бивши политически фигури направиха изявления само на базата на видеокадри с продължителност буквално няколко минути, според мен дори по-малко от минута. И на няколко снимки. И са готови да обвиняват във всичко. Експертите още не са работили, не е получена друга информация, която да хвърли светлина върху случващото се, но вече са направени политически изявления“, посочи тя.

След като украинските власти разпространиха информация за масови убийства и насилия над мирни жители в Буча, от руското военно министерство на 3 април нарекоха това "провокация", изтъквайки, че тази информация се появява едва на четвъртия ден след пристигането в града на въоръжените сили на Украйна и на представители на украинската телевизия.

ОЩЕ: Руските войници изнасят дори перални от ограбените домове в Украйна (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа