Захарова: Спецоперацията в Украйна няма за цел да унищожи държавността й или да свали Зеленски

13792
Захарова: Спецоперацията в Украйна няма за цел да унищожи държавността й или да свали Зеленски
Снимка: Getty Images

Специалната военна операция на въоръжените сили на Русия в Украйна няма за цел да унищожи държавността на тази страна или да свали нейния президент. Това съобщи в четвъртък на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

„Ще подчертая още веднъж това, което нито западните медии, нито дори западният естаблишмънт искат да видят: тази специална операция не е насочена срещу цивилното население. Тя няма за цел да завземе територията на страната, да унищожи нейната държавност, да свали настоящия президент. Повтаряме това отново", каза тя.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Мариупол под обсада: Водата свърши, хората пият от локвите

Захарова добави, че „западните медии формират абсолютно изкривена картина на случващото се“. По думите й те "просто дезинформират, тъй като са пропаганден инструмент в ръцете на своите политици, на собственото си население“.

Медведев, Мишустин и Захарова - под санкциите на Лондон срещу Русия

Великобритания разшири санкциите срещу Русия, като наложи нови ограничения на повече от 350 руски физически лица и юридически образуван...

Говорителката на руското външно министерство подчерта, че Западът игнорира "зверствата" на украинската страна срещу цивилното население в Донбас. "Отново виждаме абсолютно безучастна реакция от Запада. Те усърдно игнорираха, мълчаха във връзка с поредното зверство на украинските си подопечни. Сякаш нищо не се е случило. Сякаш не е имало клане на цивилни", заяви тя. Захарова обвини Украйна в лъжа за твърденията, че руски военни са бомбардирали сградата на драматичния театър в Мариупол, където са се криели между 1000 и 2000 цивилни.

"Разбира се, това е лъжа, руските въоръжени сили не бомбардират градове, всички го знаят добре, колкото и видеозаписи да се монтират в структурите на НАТО, колкото и видеоклипове и фотофалшификати да се хвърлят, истината все пак ще пробие", твърди Захарова. (Въпреки твърденията на официалните руски власти свидетелства и доказателства за убийства на цивилни от страна на руските сили се трупат все повече. Междувременно Германия започна разследване на военни престъпления на Русия в Украйна.)

Припомняме, че Мариупол е заплашен от пълно заличаване, преди да бъде превзет от руските нашественици. Градът е безмилостно бомбардиран от руските сили, които го държат под обсада вече дни наред. Градът остана напълно блокиран от външния свят като руските военни не допускаха нито жителите му да се евакуират, нито да им бъде доставена хуманитарна помощ. Това обрече на глад и жажда хиляди хора. За първи път руснаците допуснаха "зелен коридор" за мариуполци едва на 14 март, но има данни, че въпреки това колоните автомобили на мирното население са били обстрелвани от тях. Броят на цивилните жертви надхвърля 3000, но точна бройка градските власти дори не са в състояние да дадат, тъй като има все още хора под руините. Жителите на Мариупол са погребвани в общи гробове или даже в дворовете на къщите си.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: 6-годишно дете почина от жажда под развалините в Мариупол 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа