Заради отказа от руски самолети, руски военен експерт ни сравнява с фашисти

47671
Заради отказа от руски самолети, руски военен експерт ни сравнява с фашисти
Снимка: Getty Images/Guliver

Решението на България да се откаже от руската военна техника предизвика емоционални реакции в Русия. Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов аргументира решението за отказ от употреба на руски военни летателни машини с това, че България се нуждае от по-малка зависимост от Русия. София планира да закупи 8 нови изтребители, които да заменят руските. За целта, по думите на Шаламанов, ще бъдат отделени 600 млн. лева.

Руският експерт по транспорта Роман Гусаров коментира решението на българския министър пред изданието "Аргументи и факти" по следния начин:

Полша иска по-строги санкции срещу Русия

Новият полски външен министър заяви, че Варшава ще настоява за по-строги санкции срещу Русия, ако Москва не промени политиката си по ...

„За мен подобно изявление е смешно. Тази техника е получена някога като другарска помощ от СССР. СССР го няма вече 23 години, за какво говорим? България вече е в ЕС, член е на НАТО. Тази страна бе една от първите, която поиска да се отдели от Съюза и започна да търси покровители на Запад. Тази тенденция се запази и сега, въпреки че България до голяма степен зависи от руските туристи и инвестиции в недвижимото имущество.”

Гусарев добавя, че е естествено към 2020 г. техниката да е ненужна заради амортизация, а не защото България ще се откаже от нея. Страната ще трябва по някакъв начин да превъоръжи армията си, а пари няма, затова ще се стреми да получи някакви самолети от Алианса с условието да закупува резервни част и от тях.

Коментарът на Гусарев продължава с мнението му за състоянието на страната ни: „България е бедна страна и тя до голяма степен преживява именно благодарение на руските пари, които до скоро течаха като река, благодарение на туристите и любителите на българската недвижимост, построили там цели руски градове. Страхувам, се че всичко това ще свържи зле – ще обградят руските градове с бодлива тел, ще вдигнат данъците и нашите инвеститори ще избягат.”

"…. Искам да ви споделя нещо. Учудваме се, че в Украйна хората ходят със свастики. На практика в България е така отдавна, нещо повече – то не предизвиква възмущение у никого. Нека не забравяме, че България е била съюзник на Фашистка Германия по време на Втората световна война, но възпитаните хора в СССР никога не го споменаваха", възмущава се още Гусарев.

САЩ готови да отменят някои санкции срещу Русия

САЩ са готови да започнат отмяната на по-рано въведените санкциите срещу Русия в зависимост от изпълнение на Минските споразумения, п...

Според него е нормално всеки да търси мястото, където му е по-добре и изгодно. "В дадения случай на тях им е по-изгодно да са под крилото на големия брат от Запад. По-рано бяха под крилото на СССР, получаваха всички преференции и живееха много по-добре, отколкото сега."

Мисля, че България, както и украинските ни съседи ще се опитат да седнат на два стола: да взимат руските пари и да взимат подаяния от Запад, казва още експертът.

Според Гусарев изявлението на Шаламанов е политизирано и свързано с общите антируски настроения на Запад, с натиск от страна на американците, които по всякакъв начин се опитват да спрат строителството на „Южен поток”. Те трябва да се учудва, но нека помним какво е казал един руски император: „Русия има само два съюзника – армията и флота”. Всички останали, даже братските славянски народи, които сме защитавали, се оказаха първите, които ни заплюха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com