Защита на журналисти и активисти от "дела шамари": ЕП прие нови правила

861
Защита на журналисти и активисти от "дела шамари": ЕП прие нови правила
Снимка: iStock

Евродепутатите потвърдиха решимостта си да защитят журналистите и правозащитниците от заплашителни съдебни процеси.

В сряда, 24 януари, депутатите от Комисията по правни въпроси в ЕП потвърдиха с 19 гласа "за", нито един глас "против" и 4 гласа "въздържал се" предварителното споразумение, постигнато с Европейския съвет на 30 ноември 2023 г., относно защитата на ЕС срещу стратегически дела срещу публично участие (т.нар. SLAPP дела, или "дела шамари").

Още: АЕЦ "Козлодуй" спря делото-шамар срещу медицинска сестра

Новите правила

Новите правила защитават лицата, работещи по въпроси от обществен интерес - като например основни права, изменение на климата, твърдения за корупция или борба с дезинформацията - от неправомерни съдебни производства, целящи да ги тормозят и сплашват. ЕС иска да защити журналисти, активисти или учени от трансгранични случаи на стратегически съдебни дела срещу публично участие. Изключението от трансграничните дела ще включва случаи, при които ищецът и ответникът имат местоживеене в същата държава, в която се намира съдът, и делото е от значение само за една държава членка.

Класически и пресен пример за SLAPP-дело в България: Жертвата на оттегленото от АЕЦ дело шамар: Новият директор не е невинен

Снимка: European Parliament

Правителствата на ЕС: Осигурете достъп до информация за подкрепата

Евродепутатите гарантираха, че ако защитникът подаде молба за предсрочно прекратяване на явно неоснователен иск, съдът ще я разгледа бързо, а ищецът ще трябва да докаже, че искът е основателен. Те също така се увериха, че съдът може да изиска от ищеца да предостави гаранция за очакваните разходи по производството. Жертвите на SLAPP могат също така да бъдат обезщетени за нанесените им вреди, а държавите от ЕС ще трябва да създадат форум, например информационен център, който да предоставя подробна информация за мерките за подкрепа на жертвите на SLAPP. Те ще включват информация за правна и финансова помощ, както и за психологическа помощ.

Ищците трябва да покрият разходите. Съдът може да изиска от ищците, които обикновено се представляват от лобистки групи или политици с мощни финансови и политически позиции, да покрият всички разходи по производството, включително разходите за процесуално представителство на ответника. Членовете на ЕП също така се увериха, че когато националното законодателство не позволява тези разходи да бъдат изцяло покрити от ищеца, те трябва да бъдат покрити от правителствата на ЕС. Решенията на трети държави по необосновани или неправомерни производства срещу лица от институции от ЕС няма да бъдат признавани, а защитниците по такива дела ще могат да претендират за обезщетение за свързаните с тях разходи и вреди пред националния си съд.

Предистория и следващи стъпки

Сега временното споразумение ще трябва да бъде потвърдено с пленарно гласуване на втората февруарска сесия на ЕП (26-29 февруари 2024 г.).

С оглед на нарастващия брой SLAPP-дела в ЕС, от 2018 г. насам членовете на ЕП приеха редица резолюции, в които призовават ЕС да предприеме действия срещу правния тормоз над журналисти, медии и активисти. През април 2022 г. Европейската комисия представи предложението си за укрепване на свободата на медиите и подобряване на защитата на ЕС на лицата, които са обект на SLAPP, като включи много от мерките, за които настояваха членовете на ЕП в резолюцията си от 2021 г.

Още: Журналистите масово печелят "дела шамари", но после отбягват неудобните теми

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа