АЕЦ "Козлодуй" спря делото-шамар срещу медицинска сестра

5971
АЕЦ "Козлодуй" спря делото-шамар срещу медицинска сестра
Снимка: БГНЕС

АЕЦ "Козлодуй" е оттеглил иска си срещу медицинската сестра Наталия Станчева в размер на 500 000 лв, съобщиха от пресцентъра на централата.

Причината за иска бяха десетки заявления за достъп до обществена информация, в резултат на които става ясно, че Службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистриран Диагностично-консултативен център. Той извършва фиктивни лекарски прегледи на служителите на ядрената централа, твърди жената.

"Искът е заведен през месец юли 2023 г. за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др., преди встъпване в длъжност на новия изпълнителен директор", се казва в позицията на АЕЦ-а от днес (16 януари). Още: АЕЦ „Козлодуй“ намеква, че може да преосмисли за делото „шамар“

"След като се запозна с всички обстоятелства около случая, изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов, след обсъждане с принципала на дружеството БЕХ ЕАД и с министъра на енергетиката Румен Радев, взе решение искът да бъде оттеглен поради прекомерно високия размер на претенцията", пишат още от централата. 

Припомняме, че миналата година Антикорупционният фонд изнесе доклад - първи опит за систематичен обзор и анализ на натрупаната в български съдилища правна практика по т. нар. "стратегически дела срещу публично участие" (известни с английския акроним SLAPP - Strategic lawsuits against public participation) срещу журналисти и граждански активисти в България за периода 2000 – март 2023 г. Докладът включва анализ и коментар на практиката на българските съдилища по 65 граждански, наказателни, административнонаказателни и дисциплинарни производства, носещи белези на SLAPP (или т.нар. дела "шамари"), за последните 20 години, както и три решения на Европейския съд по правата на човека срещу България по случаи с елементи на SLAPP. Още: АЕЦ "Козлодуй" да се откаже от заведено дело "шамар" за половин милион, призовават ПДИ и АЕЖ  

"SLAPP делата са явно необосновани или силно преувеличени съдебни производства, чрез които политици, бизнесмени, корпорации, държавни органи се опитват да използват възможностите на съдебната система, за да наложат финансов и психологически натиск върху журналисти и граждански активисти", посочиха от Антикорупционния фонд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 10 май 2024 г. (петък)

Трайчо Трайков се извинява за начина, по който се прави реорганизацията на движението край НДК

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Открийте тайните на маркетинга с обучението Coca-Cola Academy (Light) в SoftUni Digital

Пловдив е лидер по жилищни сгради, пуснати в експлоатация през първото тримесечие

Времето утре - 10 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com