Защо Белгия отказа да спре ваксинацията с AstraZeneca?

5021
Защо Белгия отказа да спре ваксинацията с AstraZeneca?
Снимка: Getty Images/Guliver

В отговор на нарастващия брой страни, които временно спират ваксинациите срещу AstraZeneca, вирусологът Марк Ван Ранст обясни защо Белгия продължава да използва ваксината.

Във Facebook в Twitter Ван Ранст публикува подробно обяснение за решението на Белгия да не последва решението на останалите 15 държави, включително Франция, Германия и Холандия, за временно спиране на ваксинацията с британско-шведската ваксина.

"Изглежда като лавина", казва той. „Веднага след като една голяма и/или влиятелна държава прекрати ваксинацията с AstraZeneca, това увеличава натиска върху останалите да последват този пример", пише той.

Ван Ранст се позова на проучване, което показа, че се откриват 1,5 милиона случая на дълбока венозна тромбоза или белодробна емболия (кръвни съсиреци) и че над 500 000 души в ЕС умират от кръвни съсиреци всяка година.

"Това е повече от починалите от рак на гърдата, рак на простатата, СПИН и пътнотранспортни произшествия взети заедно", категоричен е Ранст. Той и добавя, че кръвните съсиреци са всичко друго, но не и рядка причина за смърт. "Основните рискови фактори са тютюнопушенето, оралните контрацептиви, затлъстяването и дългите полети със самолет".

Позовавайки се на данните за коронавируса в ЕС, той подчерта, че най-малко 36 милиона случая на COVID-19 са били открити в Европа през последната година и че 860 000 души са починали от него. "Вчера 2500 европейци загинаха от коронавирус", пише Ван Ранст. 

По думите му в Европейският съюз и Обединеното кралство са приложени над 17 милиона ваксини AstraZeneca. Според наличните данни на Европейската агенция по лекарствата (EMA) са докладвани само 15 случая на дълбока венозна тромбоза

По думите му, статистически, при 17 милиона души, обикновено се очакват 705 случая на венозна тромбоза. "Виждаме обаче, че случаите са много по-малко при ваксинираните хора", категоричен е той.

Същото важи и за белодробните емболии, от които 22 случая са докладвани на EMA. При група от 17 млн. души обаче се очакват около 862 случая.

Лондон: AstraZeneca е безопасна

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок се опита да успокои обществеността, след като няколко европейски държави спряха изп...

Във Великобритания, която има "най-голям опит както с ваксините AstraZeneca, така и с Pfizer", според Ван Ранст има 23 случая на съсирване (осем дълбоки венозни тромбози и 15 белодробни емболии). Това са данните за 11,5 милиона ваксинирани с Pfizer - 1 случай на 500 000 ваксинирани.

От 9,7 милиона ваксинирани с AstraZeneca във Великобритания са съобщени 27 случая на съсиреци (14 дълбоки венозни тромбози и 13 белодробни емболии). "Това е 1 на 352 000 ваксинации", обобщава вирусологът.

Именно на база на тези данни към момента експертите в Белгия не виждат причина да преустановят ваксинациите с AstraZeneca в Белгия. "Понастоящем няма никаква научна обосновка за спиране на ваксинацията с този препарат", категоричен е Ван Ранст.

Припомняме, че се очаква в четвъртък EMA да представи  анализ на ситуацията. "Ако EMA промени своите препоръки, Белгия ще реагира и ще вземе решение", казва още той.

Британска статистика за безопасността на ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca - ще види ли ЕС?

Каква всъщност е честотата на случаи на тромбоза при имунизация с оксфордската ваксина срещу коронавирус (на AstraZeneca)? А каква е та...

Вирусологът припомня данните, според които ваксината на AstraZeneca предпазва на 100% от тежко протичане на COVID-19. Спирането на прилагането на ваксината в момента само увеличава колебанието на хората дали да се ваксинират", каза Ван Ранст и добавя:

„Когато се стремим към стаден имунитет, колебания във ваксинационния процес не са добра дългосрочна стратегия.“

Още: Британска статистика за безопасността на ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca - ще види ли ЕС?

Никакви проблеми с ваксината на AstraZeneca. Точно обратното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Летище в Дания е евакуирано заради сигнал за бомба (ВИДЕО)

Германия изпраща нова фрегата в Червено море на мястото на изтеглената "Хесен" (ВИДЕО)

След нощните атаки с дронове украинците продължават да побъркват Курска област: ВИДЕА на нови пожари

Зеленски забрани с указ достъпа до онлайн казината на украинските военни

Новият командващ армията на Дания пристигна в Киев за среща с генерал Сирски (СНИМКИ)

Не ни дават западно оръжие: Командирът на "Азов" пита докога ще се вярва на руската пропаганда (ВИДЕО)

Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа