Защо чужденците трескаво купуват имоти в Гърция?

6166
Защо чужденците трескаво купуват имоти в Гърция?
Снимка: iStock

В Гърция се строи най-високият небостъргач в страната. Планирано е той да бъде завършен през 2026-а година. В кулата "Ривиера" ще има жилища, 90 процента от които вече са изкупени. А цените им не са никак ниски - между 9000 и 30 000 евро на кв. м, пише германският "Ханделсблат".

Кулата е на брега край Атина и е част от проекта "Елиникон", предвиждащ на площ от 6,2 кв. км да бъде построен устойчив град с над 10 хиляди жилища, офиси, хотели, търговски центрове, спортни и развлекателни съоръжения, както и парк, който трябва да е по-голям от лондонския Хайд парк, обяснява германскате медия.

След кризата с държавния дълг на Гърция, която доведе до спад на цените с 40 процента през 2010-а година, а след това и пандемията, гръцките строителни предприемачи и агенти на недвижими имоти преживяват нов бум. Основна роля за това играят чуждестранните купувачи.

Близо два милиарда евро чуждестранни инвестиции

По данни на Гръцката централна банка миналата година чуждестранните инвестиции в недвижими имоти са достигнали 1,97 милиарда евро. Това е увеличение с 68 на сто в сравнение с 2021-а и с 37 процента повече от предишната рекордна 2019-а година, отбелязва "Ханделсблат".

Търсенето се увеличава, особено в горния ценови сегмент. "Наблюдаваме изключително висок интерес към луксозните имоти, като например първокласни вили с директен достъп до морето и уникални гледки", казва Георг Петрас, главен изпълнителен директор за Гърция в брокерската компания "Engel + Völkers" ("E+V"). В премиум сегмента над 2,5 милиона евро за 2022-а година "E+V" отчита ръст от 20 процента в Гърция.

Инвестиция в качеството на живот

През последната година цените на имотите в Гърция са се повишили средно с 12 процента. Въпреки това цените са умерени в сравнение с други средиземноморски страни, обяснява "Ханделсблат". Само половината от загубите от годините на дълговата криза са компенсирани - затова пазарните наблюдатели очакват и по-голямо увеличение. "Купувачите знаят, че с луксозен имот в Гърция правят не само капиталова инвестиция със стабилна стойност, но и инвестиция в качеството на живот, сигурността и осигуряването за старини", казва брокерът Георг Петрас.

Мицотакис: Днес Гърция е приятната изненада на Европа

"За по-малко от 45 месеца и чрез последователни кризи Гърция успя да бъде в крак с международната среда. Да правя скокове, за да навакс...

Цените варират значително. На известни острови като Миконос цените на квадратен метър варират от средно 8000 евро до 17 500 евро, докато на по-малки и по-скромни острови като Сими най-високата цена на квадратен метър е 4500 евро, пише германската медия.

Американците купуват особено много

Американците играят все по-важна роля като купувачи. В "Sotheby's" те са почти една пета от потенциалните купувачи, наравно с британците. Германия е на пето място. Пазарните наблюдатели очакват търсенето от САЩ да се увеличи още повече в бъдеще, уточнява "Ханделсблат". Това е така, защото много американци се интересуват от "златната виза", която гражданите на трети страни могат да получат в Гърция, ако инвестират поне 250 000 евро в имот.

Разрешенията за пребиваване дават право на притежателите им да пътуват до всички държави от Шенгенското пространство. След като Португалия обяви края на своята визова програма през март, Гърция отбеляза рязко увеличение на запитванията от САЩ, пише германската медия.

Правителството примамва с облекчения и гражданите на ЕС. "Съществуват данъчни стимули, като например еднократно облагане и намалена ставка на доходите за хора, които преместят местожителството си в Гърция за период от 7 до 15 години", обяснява адвокатът Дирк Райнхард пред "Ханделсблат".

Време за пътешествия: Ето кои са най-красивите гръцки острови

"Островите на Гърция, островите на Гърция, вечно лято ги позлатява още" , пее Джордж Гордън Байрон, един от най-великите британски поет...

Атинското крайбрежие е новият хит

Популярни курорти като остров Миконос продължават да привличат голямо внимание. "Нашият офис в Атина вече може да се похвали с 22 рекорда на продажби за всички времена, включително 23 милиона евро за една къща на остров Миконос", казва пред "Катимерини" шефът "Sotheby's" Савас Саваидис. Същевременно допълва: "Купувачите обаче започнаха да разглеждат алтернативни дестинации, включително Лефкада, Сирос, Милос или Галаксиди, които обикновено не са в центъра на международното внимание". Саваидис вижда "нарастващ интерес към местата извън популярните дестинации".

А атинското крайбрежие, където сега се строи огромният нов комплекс с кулата "Ривиера", е "съвсем нов район с луксозни имоти, който е интересен както за местните, така и за международните купувачи", пише "Ханделсблат". Там уединените плажове се съчетават с близостта до метрополиса Атина.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Общежитие падна само в Коми, след като губернаторът обеща помощ за Луганск (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа