Защо французите пият все по-малко вино - и какво се случва с винарните

10834
Защо французите пият все по-малко вино - и какво се случва с винарните
Снимка: iStock

Франция се гордее с виното си и с културата, свързана с него, която е уважавана по цял свят. Преди почти 25 години ЮНЕСКО дори обяви лозята на Сен Емилио в Бордо за част от Световното културно наследство. В момента обаче винарните са изправени пред необичайни проблеми.

Според Френската асоциация на винопроизводителите, производството е твърде голямо - най-вече на червено вино. Въпреки че най-добрите вина се продават на ценители за стотици евро на бутилка, винарните, които произвеждат вино от среден и по-нисък клас, се оплакват от натиска върху цените.

Някои лозя трябва да бъдат премахнати

В отговор на понижаващите се приходи винопроизводителите биха предпочели да свият предлагането и да освободят лозята за други сортове вино или други култури. В Бордуле, в югозападната част на страната, може да изчезне площ с размерите на Кьолн: "Около 40 000 хектара в региона са излишни", обяснява винопроизводителят Оливие Мецингер в интервю за едно френско радио през декември.

Понастоящем се водят преговори с правителството - отказът от 10 000 хектара, което е почти десет процента от общата обработваема площ в региона, е реалистичен, смята Кристоф Шато от Професионалния съвет по виното в Бордо. Решението трябва да бъде взето този месец.

Французите пият все по-малко вино

Продажбите на червено вино в супермаркетите, които представляват близо половината от общия обем на търговията, намаляват от години. Спадът от 15% през 2022 отново е особено драстичен - вероятно и като реакция на високата инфлация. Според оценките на Професионалния съвет, консумацията на червено вино във Франция може да намалее с още 60% през следващите десет години.

Експертите обясняват спада не на последно място с културна промяна: значението на виното в обществото във Франция намалява. Макар че някога чашата червено вино е била неразделна част от храненето, много французи вече не консумират алкохол на трапезата. Грешките на ръководството и натискът от страна на чуждестранните конкуренти допълнително влошават ситуацията.

Гориво и парфюми от вино?

Защо хитрите градинари засаждат рози в лозята?

Опитните градинари отглеждат рози до гроздето не само за декоративни цели. Те имат основателна причина за засаждането на това красиво ц...

Лозарите от винарските райони, където се гледат червени сортове, смятат, че държавата също носи отговорност. Заедно с Европейския съюз Франция се е съгласила да предостави до 160 милиона евро за кампания за дестилация. Парите са предназначени за компенсиране на лозарите за продажбата на общо 2,5 милиона хектолитра вино на дестилерии. По този начин от пазара ще изчезнат до две трети от текущия излишък.

Дестилираният алкохол може да бъде преработен в парфюми, дезинфектанти или дори в гориво от биоетанол. Франция вече е натрупала опит в това. По време на пандемията винопроизводителите и държавата вече бяха прибегнали до подобни решения.

Въпреки това програмата за дестилация не допринася за промяна на структурните проблеми на индустрията, която е все по-зависима от износа. Експортът за Китай, който се срина по време на пандемията, се очаква да се увеличи отново през тази година, но все още не е ясно дали бързо ще се върне на нивата отпреди кризата. Поради това правителството иска да подкрепи лозарите и в разработването на нова стратегия. Париж предупреждава, че в дългосрочен план френският лозаро-винарски сектор трябва да се адаптира към климатичните промени и променящото се търсене.

Въпреки че лозарството е отговорно за една трета от цялата заетост в селското стопанство на Франция, значението на лозарите за френската икономика е намаляло. От 2000 до 2020 броят на винопроизводителните предприятия е намалял с повече от 40% до едва 52 330.

Добро развитие в източните региони

Опитните лозари винаги пръскат гроздето с това, за да го предпазят от мана

Оидиумът е най-разпространената болест по гроздето. Нарича се още брашнеста мана. То засяга всички тъкани на растението, което прави ку...

Лозарите обаче не усещат икономическия натиск по един и същи начин във всички региони. Тъй като лозарите в Елзас отглеждат бели вина на 90% от земите си, в Източна Франция няма проблем със свръхпроизводството, съобщава Манон Тижу от местната Асоциация на лозарите.

Едва в разгара на пандемията елзаските лозари приемат предложението на правителството за дестилация. За много от тях това се оказва губеща стратегия, тъй като култивирането в региона е много по-скъпо, отколкото в Южна Франция - държавната компенсация дори не покрива разходите.

Тази година дестилериите няма да получават доставки от елзаските изби. Не се говори и за изоставяне на лозя. Тъкмо обратното: "От няколко години насам продажбите ни се увеличават", казва Тижу пред ДВ.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com