Защо световноизвестни футболисти не желаят да се ваксинират?

6867
Защо световноизвестни футболисти не желаят да се ваксинират?
Снимка: Getty Images/Guliver

Треньорите, ръководството на английската Висша лига, институциите, дори и политиците следят изкъсо ситуацията с ваксинацията на футболистите срещу коронавирус. Вчера нападателят на втородивизионния "Уест Бромич" Калъм Робинсън отказа да се имунизира, въпреки че вече два пъти се в сблъсквал с COVID-19.

Всъщност по-малко от половината играчи в местната футболна лига са ваксинирани. Какво може да е предизвикало съмнения у тях? Поддават ли се на конспиративни теории и как решението им ще се отрази на играта? Шефовете на английската футболна лига искат играчите да са ваксинирани два пъти, а Премиър лийг обмисля клубовете да бъдат поощрявани при висок процент имунизирани свои служители, съобщава bTV.

Кои са най-скъпите футболисти в света, Меси и Роналдо извън тройката

Футболната обсерватория „CIES“ оповести поредната си класация за най-скъпи футболисти от петте топ шампионата на Европа. На...

Допреди две седмици едва 7 елитни тима бяха с над 50% ваксинирани. Най-примерен е "Уулвърхемптън", където от юли процентът е 100. В "Ливърпул" по думите на мениджъра Юрген Клоп 99% от играчите му са ваксинирани и не разбира защо има колебаещи се. Част от колегите му - Пеп Гуардиола, Микел Артета, Нуно Ешпирито Санто, Стийв Брус и Греъм Потър, призоваха футболистите си да се имунизират. "Когато всички учени, лекари и специалисти в областта на медицината посочват ваксината като решението, за да продължим напред след две години на пандемия, трябва да се замислиш", коментира Гуардиола. А каква по-добра причина от правилата на Висшата лига, която наскоро оповести, че играчите ще могат да пътуват до страни от червения списък (висок риск от заразяване), само ако са ваксинирани.

Ситуацията повдига и друга тема - звездите на футбола като пример за обществото. "Те са идоли за мнозина, особено за младите хора. Следват примера им и трябва да го осъзнаят, защото могат да направят разликата.", заяви пред Би Би Си - Саджид Джавид - здравен министър на Великобритания. Вратарят на "Нюкасъл" Карл Дарлоу е един от публично призовалите своите колеги да се ваксинират. Той бе хоспитализиран с COVID-19 през юли. Стражът, завърнал се в игра наскоро, след като пребори "ужасната умора" и качи килограмите, свалени докато бе с коронавирус, споделя, че преживяното е въздействало на някои негови съотборници.

Ваксинацията обаче продължава да бъде личен избор. Какво спира футболистите? Сред причините са липса на доверие в ефективността на ваксината, страх от странични ефекти... или просто от игли. Немалка част вярват на конспиративни теории от социалните мрежи. През септември в-к "Таймс" съобщи, че известни футболисти продължават да споделят подобни теории в WhatsApp групи.

Може би футболът трябва да погледне към други спортове за пример. В ръгби гранда "Сарацинс", например, спазването на социална дистанция и носенето на предпазна маска е пожелателно, тъй като около 85% от служителите са ваксинирани. В американската баскетболна НБА правилата са строги към отказващите да се ваксинират. Те биват държани далеч от останалите и преминават през чести тестове. Забранено им е посещаването на ресторанти и още обществени места. Андрю Уигинс от "Голдън Стейт" първоначално отказа да се ваксинира по религиозни съображения, но впоследствие бе заплашен да пропусне домакинските мачове на отбора и размисли.

Трагедия: Самолет с бразилски футболен отбор се разби (ВИДЕО)

Самолет се е разбил на път към летище Рионегро в Меделин. На борда са пътували 27 членове на бразилския футболен отбор "Шапокоенсе". Са...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа