Защо все повече рускини отиват да раждат в Аржентина

1723
Защо все повече рускини отиват да раждат в Аржентина
Снимка: Pixabay

Срещу 3500 щатски долара се получава стандартен пакет услуги при раждане, 7500 долара струва вариант, обещаващ денонощни грижи, а луксозната опция е за 15 000 долара – тя включва личен шофьор, детегледачка и курс по испански език. Срещу тези тарифи бременни рускини се сдобиват с паспорт от Аржентина. Във времена, в които огромна част от света е затворила вратите си за граждани на Русия, ценният документ може да им осигури безвизовото пътуване до над 170 държави.

Аржентински паспорт - път към свободата

Офертата към рускините е на сайта "ArgentinaFamily". Зад начинанието стои 26-годишната рускиня Елена Куклина, живееща в Буенос Айрес. Предприемчивата жена, която сега има големи неприятности с аржентинското правосъдие, е издирвана от полицията от декември насам.

Шокът в Аржентина: може ли таванът на цените да овладее инфлацията? И защо вече има етикети "справедливи цени"

Етикети "справедливи цени" са осеяли рафтовете в супермаркет в Буенос Айрес. Целта им е да уверяват пазаруващите, че цените на продукти...

Само преди седмица следователите претърсили апартамента, който тя е наела срещу 3000 долара месечно, и са иззели от него 66 920 долара в брой, лаптопи и мобилни телефони. За Куклина се твърди, че е получавала публични средства чрез измама, а основните обвинения са, че е подправила документите на повече от 70 бременни рускини, за да влязат в Аржентина.

Бизнес за милиони

"Това е бизнес за милиони долари", казва Флоренсия Кариняно, директор на Имиграционната служба на Аржентина. Миналата година в страната са пристигнали около 10 500 бременни рускини. Очакванията са броят им тази година да се увеличи двойно.

"Всички, които искат да останат в нашата страна, са добре дошли. Проблемът е, че много рускини не остават тук, а просто си вземат паспорт и заминават в други държави. Така открихме трима руски шпиони в Словения с аржентински паспорт. Това ни притеснява", казва Кариняно.

В епохата на агресивната война на Путин срещу Украйна, аржентинският паспорт е като джакпот за много руснаци. Децата, родени в Аржентина, автоматично получават гражданството на страната. След това майката и бащата също могат сравнително лесно да получат "Pasaporte", който осигурява безвизов вход за 171 държави по света.

Рекордна жега и студ се редуваха пет дни в Аржентина

Аржентина счупи рекордите за топлина и студ в рамките на пет дни тази седмица, като температурите паднаха с 30 градуса по Целзий, докат...

Твърди се, че тези практики са привлекли вниманието и на американското правителство. Причината - всеки с аржентински паспорт може да кандидатства за разрешение за пребиваване в САЩ за срок от 10 години.

Без лесен достъп за фалшивите туристи?

Само преди 10 дни аржентинските власти първоначално отказаха влизането в страната на шест бременни рускини. Флоренсия Кариняно обяснява: "Жените, които пристигнаха тук на летището в 33-та седмица на бременността, бяха съвсем сами, нямаха пари, нито резервиран полет за връщане. Те дори не знаеха къде отиват в Буенос Айрес. Адресите не бяха точни или дори не съществуваха. И тогава ни стана ясно, че са "фалшиви туристи", че не идват с цел туризъм".

По принцип не е забранено жени, пристигащи от чужбина, да раждат в Аржентина, но това трябва да става със специална виза. Ръководителката на Имиграционната служба описва профила на въпросните кандидат-имигранти, появили се след началото на руската инвазия в Украйна: жени от Русия, много от тях бременни, които често пристигат сами и с достатъчно финансови средства, за да получат разрешение за пребиваване. И друга немаловажна подробност - много от тях имат резервиран пакет с услуги от агенция, която им е гарантирала получаването на аржентинско гражданство за рекордно кратки срокове.

Федерико Делгадо - прокурорът, отговарящ за разследванията срещу групите за родилен туризъм, обяснява следното: "Аржентина, както и много други държави, има споразумение с Русия, което регламентира влизането в страната за няколко месеца".

Меси за световната купа: Тя ме извика, каза ми: ела и ме хвани!

Седемкратният носител на "Златната топка" Лионел Меси смята, че спечелената световна купа с Аржентина го е избрала сама, а Бог е запази...

Отлично медицинско обслужване

Но според магистрата не само перспективата за аржентински паспорт привлича рускините. Южноамериканската държава гледа на себе си като на страна с "отворени обятия" - класическа имиграционна дестинация. Делгадо изтъква и това, че Аржентина предлага отлично медицинско обслужване. „Това, както и фактът, че Аржентина е много евтина за онези, които могат да плащат с долари, обяснява защо толкова много жени от другия край на света желаят да родят тук."

В милионния Буенос Айрес има поне 8 медицински центъра, които са се специализирали в приемането на гостенките от Русия. Един от тях е държавната и безплатна болница "Фернандес", където през последните 3 месеца броят на новоприетите раждащи пациентки е нараснал с 50 процента. Друг е частната "Санаторио Финочието", където почти всяко трето бебе, родено през декември, е било с руски родители. Флоренсия Кариняно казва, че се радва за тези майки, но същевременно посочва и следното: "Не можем да превърнем страната си в родилен дом за целия свят".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа