Зеленски: С войната се отървахме от корумпираните и руското влияние (ВИДЕО)

7084
Зеленски: С войната се отървахме от корумпираните и руското влияние (ВИДЕО)
Снимка: Facebook/Володимир Зеленський

"В Украйна няма корупция, защото сме обединени (в битката) за страната ни. Много корумпирани хора напуснаха Украйна с парите си. Ще направим всичко възможно да си останат там, където са сега". Това заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Зеленски уточни, че заради войната с Русия Украйна вече се е отървала от руското политическо влияние, проруските партии, както и от влиянието на руските капитали, явно визирайки олигархичните зависимости към Кремъл. "Това оформя страната ни", добави украинският президент. И подчерта, че след войната ще има истинско електронно правителство, премахване на излишната държавна администрация, която иначе генерира корупция - заради човешкия фактор.

Припомняме, че още в предизборната си платформа Зеленски имаше предвидена специална законодателна инициатива срещу олигарсите. Тази инициатива се превърна в закон на 7 май, 2022 година - олигарсите не може да участват в приватизацията на държавни предприятия, не може да финансират политически партии. За целта, от специален орган - т.нар. Съвет за национална сигурност (консултативен орган към президента на Украйна, който се оглавява от него, като там влизат няколко министри, председателят на украинския парламент, гуверньора на Украинската централна банка, както и главнокомандващия украинската армия), се съставя публичен списък с олигарси, като що е то "олигарх" е описано в закона. Най-общо казано това е човек, който има значително икономическо и политическо влияние в Украйна – притежаващ и контролиращ активи над определена граница, към 2021 година границата е 84 млн. долара, близък до човек на висок държавен пост или дори човек заемащ висок държавен пост, включително президента, както и собственик или контролиращ медия в Украйна. А по закона, президентът, премиерът и ръководителят на Украинската централна банка задължително трябва да декларират връзки с олигарси – иначе подлежат на наказателно преследване.

Именно заради това, както и защото руската армия унищожи много недвижимо и движимо имущество специално в Източна Украйна, редица украински олигарси буквално потънаха. Пример е Игор Коломойски - дълго време Зеленски беше критикуван, че всъщност е кукла на конци на Коломойски, защото докато беше актьор и продуцент точно Коломойски беше човекът, в чиито медии бъдещият украински президент се изявяваше и си изкарваше голяма част от хляба. Само че вече е доста ясно, че Зеленски не е човек на Коломойски: Антикорупционната служба в Украйна извърши обиск в дома на олигарх, свързван със Зеленски . Коломойски вече е лишен и от украинско гражданство.

През октомври беше обявена обществена поръчка, за да бъде изграден електронен регистър с олигарсите. На 21 ноември би трябвало този регистър да заработи.

В края на септември обаче, Украинският антикорупционен център посочи, че към тогавашния момент украинските власти са конфискували активите само на един олигарх, спазвайки новия закон - на Володимир Евтушенков. "Други „портфейли на Путин“ все още получават възможност да пререгистрират активите си на подставени лица и да изнесат активи в чужбина", предупреди неправителствената организация.

Корупция: Украйна бие България. Какво да поправим? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа