Асандж: От 5 години на 20 кв. метра

3034
Асандж: От 5 години на 20 кв. метра
Снимка: Getty Images / Guliver

Компютър, пътечка за бягане и една котка – делникът на Джулиан Асандж не е особено разнообразен. От 2012 г. основателят на Уикилийкс се укрива в една стая в посолството на Еквадор в Лондон. И скоро няма да я напусне.

На 19 юни 2012 Джулиан Асандж избягва в посолството на Еквадор в Лондон и подава молба за политическо убежище. Предисторията на това негово решение: малко преди това жалбата му срещу решение за екстрадиране в Швеция, където е издирван по обвинение за изнасилване, е отхвърлена. Случаят е от 2010 година. Основателят на Уикилийкс и до днес твърди, че мотивите са политически. Той се опасява, че ако веднъж стъпи на шведска земя, би могъл да бъде изпратен в САЩ – по силата на двустранно споразумение.

Държавен враг N°1

През април 2010 Джулиан Асандж публикува в платформата Уикилийкс видеото "Колатерално убийство", на което се вижда как по време на нападение на американски хеликоптер в Багдад загиват 11 души, сред които и двама журналисти. Така австралиецът се превръща в държавен враг N°1 на Вашингтон.

Но Асандж не се отказва: платформата публикува над 250 000 тайни документи на американски посолства в цял свят. Освен това именно Уикилийкс разкри, че Aгенцията за национална сигурност на САЩ е шпионирала и германската канцлерка Ангела Меркел.

В САЩ все още не е повдигнато обвинение срещу Асандж – поне не официално. Въпреки това е известно, че американците не си поплюват с информаторите-разобличители, т.нар. whistleblower, което си пролича и при ареста на Челси Манинг – един от най-важните източници на Уикилийкс. Тя бе осъдена на 35 години лишаване от свобода. След 7 години във военен затвор обаче все пак бе помилвана от президента Барак Обама. През май 2017 Манинг бе пусната на свобода.

Затворник по неволя

Вероятно поради това основателят на Уикилийкс предпочита да се укрива в посолството на Еквадор. И така от 5 години насам той живее със своята котка в една бивша канцелария с големина 20 квадратни метра. Според медиите, най-ценната му мебел там е една лампа. Посолството не разполага с двор, така че 45-годишният Асандж е принуден да поддържа контакт с останалия свят чрез компютъра и телефона си. Специално за него е била оборудвана малка баня, а храната си австралиецът поръчва от съседно ресторантче.

Асандж се опасява, че ако напусне посолството може да бъде задържан - независимо че в края на май шведските власти отмениха заповедта за арест и прекратиха разследването срещу него. Британската полиция обаче съобщи, че ще задържи австралиеца веднага щом напусне посолството - заради други нарушения.

Асандж отпразнува отмяната на шведската заповед за арест от скривалището си. В Туитър той нарече новината “важна победа" и се оплака от петте години, прекарани “без слънчеви лъчи“. През февруари 2016 майка му сподели пред австралийския канал ABC, че синът ѝ има сърдечни проблеми, хронична пневмония и силни болки в раменете.

Впрочем, правни експерти определят като съмнително решението на британската полиция да арестува Асандж заради нарушаване на условията за пускане под гаранция. Николаос Газеас, експерт по международно право, изтъква, че подобно нещо може да бъде класифицирано като проява от “най-ниската степен на наказуемостта“. 

Каква е истината?

Босилеградчани: "Пращайте ни бежанци"

В сръбския Босилеград, където живеят предимно българи, приемат бежанците с добре дошли. На много от пришълците им е трудно да повярват...

Нима наистина всичко се върти около екстрадирането на Асандж в САЩ? Според публикации в няколко американски медии, американски прокурори подготвят документ, предвиждащ повдигане на обвинение в конспирация, кражба на правителствена собственост и нарушаване на Закона за шпионаж срещу Асандж и други сътрудници на Уикилийкс.

Американското Министерство на правосъдието не е потвърдило тази информация, но и не я е отхвърлило. Самият правосъден министър Джеф Сешънс определи арестуването на основателя на Уикилийкс и борбата срещу публикуването на държавни тайни като “приоритет“ на новото американско правителство.

За Асандж нещата не изглеждат никак добре. Още повече, че през последните години пострада и репутацията му на борец за свободата на мненията – най-вече след като Уикилийкс бе заподозряна в сътрудничество с Русия. Платформата предизвика и огромна вълна на възмущение след като публикува имейли, от които стана ясно, че по време на предварителните избори водещи фигури от ръководството на Демократическата партия са отхвърлили - заради лични предразсъдъци - кандидатурата на лявоориентирания Бърни Сандърс. Освен това има подозрения, че Джулиан Асандж е искал да се намеси в президентските избори във Франция. През февруари 2017 той обяви пред руския вестник “Известия“, че възнамерява да публикува компрометиращи информации за тогавашния канидидат и днешен президент Еманюел Макрон. Предизвестените разкрития така и не бяха публикувани, само че руските медии разпространиха изказването за намеренията на Асандж сякаш скандалът вече е избухнал. 

А подкрепата от Еквадор за Джулиан Асандж изглежда започва да намалява. Наскоро новоизбраният президент Ленин Морено нарече основателя на Уикилийкс “хакер“. В предизборната си кампания пък той беше предупредил Асандж да не се меси в политиката на южноамериканската страна. В същото време президентът на южноамериканската страна казва, че Еквадор ще продължи да предлага убежище на основателя на Уикилийкс.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com