Какво става, Украйна?

42624
Какво става, Украйна?
Снимка: Getty Images/Guliver

"На ръба на гражданска война сме". Първият украински пост-независим президент Леонид Кравчук (1991-1994), използва точно тази фраза, за да опише кризата, в която родината му се намира вече над два месеца. Той се изправи пред точно 402 народни избранника (от общо 450) в украинския парламент и беше крайно откровен. Кравчук заяви, че мирно решение на кризата няма да се намери ако "управляващите продължават да принуждават опозицията да стои на колене, а опозицията не престане да поставя ултиматуми на управляващите". По този повод италианският всекидневник "Кориере дела сера" публикува хронология на кризата в Украйна в 7 точки, за да припомни как се стигна до драмата в бившата съветска република.

1. Какво предизвика протестите?

Русия: Оставката на украинския премиер е смела постъпка

Оставката на премиера на Украйна Микола Азаров е смела постъпка и към това решение трябва да се отнасяме с уважение. Това заяви председ...

Недоволството започна в края на ноември 2013 година, след като на 21-ви същия месец правителството на Виктор Янукович направи крачка назад в преговорите за подписването на споразумение за присъединяване на страната към Европейския съюз. Така той се обърна и протегна приятелска ръка на Русия по отношение на икономическите връзки между двете страни. Този акт изкара хиляди украинци по улиците на Киев в мирен протест. Недоволните настояха Янукович да продължи преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС.

2. Кога се появи насилието?

На 30 ноември силите на реда и протестиращите се сблъскаха за първи път. Полицията арестува 35 души. Снимки на ранените протестиращи хора обиколиха света и допринесоха допълнително за нажежаване на обстановката на Площада на независимостта в Киев. Европейският съюз остро осъди репресиите. На 1 декември около 300 000 души излязоха на улицата. Това беше най-големият протест в Киев от времето на Оранжевата революция през 2004 година.

3. Какво направи Русия?

На 17 декември, Русия и Украйна обявиха за постигнато споразумение, според което Кремъл ще инвестира 15 милиарда долара в украински държавни облигации и ще намали с една трета цената на газа, който продава на страната. Новината успя да успокои протестите. Побоят, който беше нанесен над журналистката Татяна Чорновол на 25 декември обаче отново разпали недоволството на украинските граждани.

В Украйна вероятно ще има амнистия на протестиращи

По-късно днес Върховната рада най-вероятно ще гласува амнистия на демонстрантите, участвали в протестите срещу подалото оставка украинс...

4. Кои са лидерите на опозицията?

Начело на протестите поетапно заставаха различни лица. Между тях беше бившият професионален боксьор Витали Кличко, член на украинския Демократичен алианс за реформи (УДАР). Той е отявлен поддръжник на присъединяването на Украйна към Европейския съюз. Освен това иска да се кандидатира за президент на Украйна на изборите през 2015 година. Друг лидер на опозиционните действия беше бившият външен министър на страната Арсений Яценюк от Отечествената партия на Юлия Тимошенко (бивш премиер на Украйна, в момента е в затвора), втора политическа сила в страната. Третият водач беше Олех Тяхнибок, лидер на националистите от групата на крайно десните „Свобода”.

5. Как реагира правителството?

На 16 януари 2014 година управляващите приеха закони, които ограничиха провеждането на протести и демонстрации и предвидиха сурови наказания за онези, които участват в незаконни опозиционни форуми. Авторитарните мерки подпалиха с двойна сила площада (б.р. протестите в Украйна бяха наречени Евромайдан - „майдан” означава площад на украински) и доведоха до сериозна политическа криза. САЩ побързаха да обявят, че ще последва дипломатическо отмъщение за Украйна.

6. Кога ще има примирие?

Путин: Русия няма да ревизира споразуменията с Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да ревизира икономическите си споразумения с Украйна, ако опозицията дойде на в...

Примирието беше обявено на 23 януари след „среща на върха” между Виктор Янукович и лидерите на опозицията. То обаче беше за съвсем кратко. Сблъсъците между протестиращи и органите на реда бяха подновени още същата нощ. Протестът се разрасна и излезе извън Киев. На 28 януари украинският парламентът отмени пакета от антипротестни закони. Премиерът Микола Азаров се оттегли.

7. Колко са жертвите от началото на протестите?

Двама души бяха убити на 22 януари по време на сблъсъци на Площада на независимостта в Киев. Трети човек беше открит мъртъв близо до столицата. На 25 януари четвърти протестиращ намери смъртта си от раните, които получи по време на сблъсъци с органите на реда на площада. Полицай пък умря на 28 януари при безредици в Керсон. Ранените са стотици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com