За Косово идват тежки времена

2365
За Косово идват тежки времена
Снимка: Getty Images / Guliver

На парламентарните избори в Косово има двама победители: и двамата са от средите на националистите. Едно е ясно: на бедняшката колиба на Европа ѝ предстоят трудни и размирни времена, предрича Аделхайд Файлке.

Такава е реалността в Косово, независимо дали ни харесва или не: националистическа, радикална, потискаща. Резултатите от изборите ясно показват какви са настроенията сред обществото, какви са проблемите и какво спешно трябва да се промени. Повечето имащи право на глас - близо 60% - изобщо не отидоха да гласуват. А това означава, че хората са отчаяни и все по-малко вярват на обновителните сили на демокрацията и на нейните политически елити. А онези, които все още участват в избори, дават гласа си за все по-националистически и радикални сили. На тези избори победиха партии и коалиции, които все по-малко са готови на компромиси.

Часът на бившите командири от АОК

Стана ясно, и то по-категорично от когато и да било преди, че думата сега ще имат бивши лидери на Армията за освобождение на Косово (АОК). Рамуш Харадинай навярно ще е новият премиер на страната, а Хашим Тачи – новият президент. Така двама бивши командири на АОК ще заемат двата най-важни политически поста в младата държава.

Това обаче не бива да ни заблуждава, че хора като тях няма да бъдат принудени да дават показания пред новия Трибунал за военните престъпления в Косово. Ако наистина се стигне до обвинения срещу въпросните политици, техните привърженици от коалицията ПАН, победила на изборите, ще се възползват от целия потенциал за мобилизация на масите, предизвиквайки прояви на солидарност и масови безредици.

С премиер като Харадинай, мъчителният и бездруго диалог между Белград и Прищина, отнасящ се най-вече до подобряването на ситуацията за сръбското малцинство, ще стане още по-труден. Белград настоява да му бъде предаден Харадинай, който беше задържан във Франция въз основа на сръбска заповед за арест. Засега Белград категорично отказва да води пряк диалог с него, а брюкселските посредници ще са принудени да правят редица компромиси пред Белград и пред Прищина – които едва ли ще са от полза за демокрацията в Косово, а и в Сърбия.

Но дотам има да се измине още дълъг път, защото коалицията на Харадинай - ПАН, в която освен неговата партия "Алианс за Косово" влизат още Демократическата партия и "Инициатива за Косово" едва ли ще успее лесно да състави коалиционно правителство. Причината – разногласията сред политическите представители на албанското мнозинство. А вторият в изборите, който е и същинският победител сред представителите на албанското население - "Самоопределение" - е радикално опозиционна партия. Бившето протестно движение удвои резултата си спрямо този от 2014 година. Това е партията на младите хора, на онези, които са против истаблишмънта. И тъкмо тя отхвърля възможността за коалиция с хората на Харадинай, защото смята лидерите на този съюз за корумпирани и престъпни и би желала да ги види зад решетките.

Над 29 000 наблюдатели ще следят изборите в Косово

Косовската Централна избирателна комисия (ЦИК) съобщи, че е одобрила общия брой на наблюдатели за утрешните предсрочни парламентарни ...

С огромно самочувствие и въодушевление представителите на ПАН и на "Самоопределение" отпразнуваха изборните си резултати по улиците на косовските градове. Именно тези два блока ще определят съдбата на Косово в непосредствено бъдеще. Всички останали партии, включително и тези на етническите малцинства, които по конституция имат право да участват в правителството, ще играят само второстепенна роля.

Има много за вършене

Предизвикателствата пред политиката в Косово са огромни. Международната общност настоява да се подобри разбирателството със сръбското малцинство, да се задвижи диалогът с Белград, да се постигне напредък при определянето на границата между Косово и Черна Гора и не на последно място да се подобри борбата срещу организираната престъпност.

Международната общност обаче проигра голяма част от своя кредит на доверие през последните години и загуби голяма част от влиянието си, включително и поради това, че откритите въпроси за статута на Косово, а и за европейската перспектива на страната отдавна тъпчат на място. Това е добре известно както на ПАН, така и на "Самоопределение", които биха могли по всяко време да се възползват от отчаянието и страховете на албанското мнозинство, за да предизвикат размирици. Лидерите на двете формации, които събраха най-много гласове на изборите - Харадинай и Курти - сега ще носят и основната отговорност за това Косово да продължи по пътя на мирното и демократично развитие.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com