Банките в САЩ замислят конкурент на PayPal и Apple Pay

2234
Банките в САЩ замислят конкурент на PayPal и Apple Pay
Снимка: Gety Images / Guliver

Най-големите американски банки възнамеряват да създадат конкурент на PayPal и Apple Pay, за да си върнат пазара на онлайн плащания. Редица финансови институции, включително Wells Fargo&Co., Bank of America Corp. и JPMorgan Chase&Co., разработват ново решение, което ще позволи плащане за онлайн покупки с помощта на портфейл, свързан с дебитни и кредитни сметки на клиенти.

Работата на цифровия портфейл ще се управлява от Early Warning Services LLC (EWS), собственост на седем от най-големите американски банки, включително Capital One Financial Corp., PNC Financial Services Group Inc., U.S. Bancorp и Truist Financial Corp., и доставчик на услуги за парични преводи Zelle, съобщи Уол Стрийт Джърнъл. Портфейлът ще работи отделно от Zelle и се очаква да стартира през втората половина на тази година, съобщават от Технюз.

ОЩЕ: PayPal отговаря пред властите в САЩ за пране на пари

Новата услуга е предизвикателство към операторите на портфейли от т.нар. "трети страни" като PayPal и Apple, чиято експанзия във финансовите услуги застрашава контрола на банките върху взаимоотношенията с клиентите, според наблюдателите на пазара, на които се позова ​WSJ. Apple, по-специално, постигна значителен напредък в тази посока, планирайки, в сътрудничество с Goldman Sachs Group, да отвори високодоходни спестовни сметки за притежатели на Apple Card и да стартира услуга "купете сега, платете по-късно".

Новото финансово предложение, замисляно от големите американски банки, ще помогне и в борбата на финансовия сектор с измамите. Когато използват портфейла си, клиентите няма да въвеждат номерата на картите си, рискувайки измама и отхвърляне на плащане, което от своя страна води до спад в продажбите.

ОЩЕ: Научете разликите между кредитни и дебитни карти

Предполага се, че около 150 милиона дебитни и кредитни карти ще бъдат свързани с новата услуга. Потребителите в САЩ, които са използвали банкова карта за плащане на онлайн покупки през последните години и са предоставили имейл адрес, както и телефонен номер, също ще имат достъп до дигитален портфейл.

По-рано Уол Стрийт Джърнъл съобщи, че миналата година собствениците на EWS са обсъдили възможността за използване на услугата Zelle за плащане на онлайн покупки. Въпреки това, поради риск от измама и някои законови пречки, EWS се отказа от реализацията на тази идея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com