Банкнотите в обращение минаха 24 млрд. лева

5664
Банкнотите в обращение минаха 24 млрд. лева
Снимка: iStock/Guliver

Общата стойност на всички банкноти в обращение нарасна с 16.3% на годишна база, прехвърляйки границата от 24 млрд. лева в края на миналата година, сочат данните на Българската народна банка. Към края на месец декември 2021 година, стойността на банкнотите в обращение достига рекордните 24.137 млрд. лева. За една година общата стойност нараства с 3.38 млрд. лева. За сравнение, към края на декември 2020 година, стойността на банкнотите в обращение възлизаше на 20.7 млрд. лева.

Увеличението се дължи от части и на рязък скок през декември, който се наблюдава традиционно поради нарастването на разходите на граждани и бизнес в края на годината. През декември общата стойност на банкнотите нараства с 3.73% или над 870 млн. лева спрямо предходния месец ноември. Същата зависимост се наблюдаваше и в края на 2020 година, когато стойността на купюрите у нас скочи с 925 млн. лева само за месец.

Едрите банкноти оформят над 50% от парите в обращение у нас

Едрите банкноти с номинал от 50 лева и 100 лева вече оформят над половината от парите в обращение в България, сочат изчисления на Actua...

Увеличението на стойността на банкнотите в обращение се случва на фона на ускорена инфлация през миналата година, която през месец ноември достигна най-високото си ниво от близо 13 години насам.

Увеличението на стойността от 16.3% на годишна база, представлява ускоряване на темпа на растеж, тъй като през предходния едногодишен период (2020-2019 година), стойността на банкнотите нарасна с 11.4% за година.

Най-голям дял от общата стойност на банкнотите имат купюрите от 50 и 100 лева, които възлизат на съответно на 10.62 млрд. лева и 9.69 млрд. лева. Двата номинала оформят цели 84% от общата стойност на хартиените пари у нас.

Банкнотата от 50 лева остава най-многобройна в България. Към края на декември 2021 година в обращение има 212.4 млн. броя купюри с този номинал, което представлява 37% от всички банкноти в оборот.

Средната банкнота стигна 42 лева

Средната стойност на банкнотата в обращение достигна 41.88 лева към края на третото тримесечие на тази година. Това е повишение от 11.1...

Банкнотите у нас възлизат на общо 569.1 млн. броя към края на миналата година. Те нарастват с 21.4 млн. броя за година или с около 4% на годишна база.

Общата стойност на разменните монети в обращение достига 517.8 млн. лева към края на декември миналата година, сочат данните на БНБ. Сумата нараства с 34 млн. лева или 7% за година. Най-висока стойност имат монетите с номинал от 1 лева – 169.9 млн. лева.

Общият брой на разменните монети в обращение възлиза на 2.86 млрд. броя.

Още: Коя е най-масовата монета в България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com