Цената на биткойн пада, пазарът се сви под 1 трилион долара

3881
Цената на биткойн пада, пазарът се сви под 1 трилион долара
Снимка: iStock

Цената на биткойн падна под 19 000 в ранните часове на днешния ден, достигайки най-ниското си ниво от следата на юни насам. Поевтиняването последва спада на фондовите пазари в световен мащаб и продължаващото увеличение на щатския долар.

Пазарът за криптовалути също се сви под 1 трлн. долара, заради спада в цените на всички най-популярни виртуални пари, предава CNBC.

Платформа за криптовалути преведе погрешка 7 млн. долара на свой потребител

Платформата за криптовалути Crypto.com иска да ѝ бъдат върнати 10.5 млн. австралийски долара (7.2 млн. щатски долара), които случайно е...

Към момента на подготвяне на материала биткойн се търгува за 18 772.66, което представлява спад от 5.50% в рамките на 24 часа. Етер който през август отбеляза двумесечен ръст от 106%, е поевтинял с 9.01% в рамките на ден и се търгува за 1 519 долара, сочат данните на CoinDesk.

Централните банки по цял свят се борят с растящата инфлация и затягат паричната си политика. Фед предприе серия от повишения на лихвите, което увеличи цената на щатския долар. Поскъпването на зелените пари повлия на стойността на рисковите активи. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ също се повиши.

Биткойнът стандартно следва движението на акциите. Когато последните паднат, предстои обезценяване на криптовалутата.

„Когато доларът достига нови върхове, това се отразява на всички рискови активи“, казва Виджай Айяр, вицепрезидент в крипто борсата Luno.

„В случай че доларът започне да се движи надолу, тогава рисковите активи като биткойн би трябвало да започнат отново да растат“.

Втората най-популярна криптовалута поскъпна със 106% за два месеца

Ръстът в цената на етер бързо натрупа преднина пред увеличението но стойността на биткойн. Това става ясно, след като цената на етер, в...

Крипто пазарът падна под 1 трлн. долара през юни и загуби 2 трлн. долара от пиковата си стойност през ноември 2021 година. Биткойнът е изтрил около 60% от рекордната си цена от 68 990.90 долара, която криптовалутата достигна в края на миналата година.

Спадовете в света на виртуалните валути биват белязани първо от срива на стейбълкойна UST, чиято цена трябваше да е обвързана със стойността на щатския долар, както и на luna, нейният побратим токен.

Сливането на Ethereum остава на фокус

От юни насам биткойн се търгува в тесните граници между 18 000 и 24 000 долара. Междувременно етер и така наречените алткойни (различни от биткойн виртуални пари) успяха да отбележат солидни увеличения.

Ръстът в цената на етер се дължи на очаквания ъпгрейд на блокчейна Ethereum, наричан "сливане", който според поддръжниците на промяната ще направи мрежата по-ефективна.

„Етер отбеляза сериозен ръст, за разлика от биткойн заради „сливането““, казва Айяр. „Следователно е възможно да се наблюдава много по-засилен интерес към алткойните, отколкото към биткойн“, добавя той.

Загубите от крипто хакове скочиха до близо 2 млрд. долара през тази година

Загубите от крипто хакове скочиха с близо 60% през първите седем месеца на годината и достигнаха до 1.9 млрд. долара. Повечето кражби н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com