Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

27 април 2024, 09:25 часа • 5407 прочитания

Добри новини за България - дългосрочният кредитен рейтинг на България BBB с положителна перспектива беше потвърден от рейтинговата агенция Fitch.

Перспективите за еврозоната

Според оценката на Fitch, инфлацията в България се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС. Fitch Ratings прогнозира, че България няма да изпълни критерия инфлацията за влизане в еврозоната и приемане на еврото до средата на 2024  г. Съгласно преценката на Fitch България би могла да изпълни критерия за инфлацията най-рано през четвъртото тримесечие на 2024 г., но това зависи от развитието на инфлацията в другите страни от ЕС.

Още: Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Инфлацията според ХИПЦ беше 3,1% през март 2024 г., което е над средното за ЕС равнище от 2,6%, но под пика от 15,6% през септември 2022 г. Този спад се дължи главно на по-ниските цени в енергийния сектор (горива, ток) и забавянето на поскъпването при храните. От Fitch Ratings очакват инфлацията да продължи да намалява, макар и с по-бавни темпове. Според рейтинговата агенция, мерките на правителството и връщането на някои данъчни ставки към стандартните им нива няма да окажат чувствителен ефект. Експертите очакват средногодишната инфлация в България да бъде 3,3% през 2024 година и 2,9% през 2025 година, по-ниска от 8,6% през 2023 година.

Същевременно Fitch посочва, че очаква страната ни да изпълни всички други числови критерии за приемане на еврото (публични финанси, дългосрочен лихвен процент и валутен курс). Въпреки това липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на нова управляваща коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната и приемането на еврото след 2025 г: Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

България възнамерява да поиска изготвянето на оценка за напредъка си по критериите за конвергенция през второто полугодие на 2024 г., което би трябвало да позволи влизане в еврозоната по-късно през 2025 година.

Още: И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Развитие на икономиката ни

Българската икономика се разшири с 1,8% през 2023 г., подкрепена от силното потребление на домакинствата, положителен нетен износ и стабилен растеж на правителствените инвестиции.

Слабото външно търсене, новата порция политическа несигурност и бавното усвояване на фондовете на ЕС ще забавят икономическата активност през първото полугодие на 2024 г., докато положителният растеж на реалните заплати и силният растеж на кредитите ще подкрепят частното потребление. Fitch Ratings очаква растежът на реалния БВП да се ускори до 2,4% през 2024 г. и до 3,1% през 2025 година.

Fitch Ratings прогнозират бюджетен дефицит от 2,9% през 2024 г. и 3% през 2025 година. Нарастващите социални нужди, забавянето на изпълнението на реформите и липсата на надеждно средносрочно фискално планиране, дължащи се на нестабилността на последните правителства, отслабиха фискалната позиция на България през последните години.

ОЩЕ: БНБ обясни кои сметки ще се превалутират от лева в евро безплатно за гражданите

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес