Какво се променя за клиентите след като Райфайзенбанк стана KBC Банк?

105729
Какво се променя за клиентите след като Райфайзенбанк стана KBC Банк?
Снимка: KBC

Белгийската финансова група КВС придоби Райфайзенбанк и дъщерните ѝ компании в България в сделка за 1.009 млрд. евро. Споразумението беше обявено в края на миналата година, като вчера сделката беше официално финализирана, а днес бе представена пред медиите на специално събитие, проведено в София.

В резултат на трансакцията, Райфайзенбанк България смени временно името си на KBC Банк България до окончателното сливане на дружеството с Обединена българска банка (ОББ), която е собственост на KBC. След като двете банки се слеят, което ще отнеме известно време, новото дружество ще продължи да носи името ОББ, превръщайки се в най-голямата банка в България по размер на активите, по данни на БНБ към края на третото тримесечие на тази година.

В резултат на сделката, групата КВС в България вече обхваща 14 компании в секторите банкиране, застраховане, лизинг, застрахователно посредничество, управление на инвестиции, пенсионно осигуряване и факторинг. Според данните на БНБ към март  2022 г., общата стойност на активите на компаниите след придобиването превръща Групата на КВС в България в най-голямата интегрирана финансова група, обслужваща над 2.5 млн. клиенти.

Новите дружества в Групата ще носят в името си международно разпознаваемия бранд KBC - банката ще се казва KBC Банк България, лизинговото дружество ще бъде KBC Лизинг България, KBC Управление на инвестиции е новото име на управляващото дружество, а компанията, предоставяща застрахователно посредничество, се казва KBC Застрахователен брокер България.

На официалния сайт на KBC Банк, експертите на групата дават отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с придобиването, които касаят граждани и бизнес.

Какво се променя за клиентите?

Придобиването ни от белгийската финансова група КВС на този етап е свързано с промяна само на собствеността, името и бранда на банката и дъщерните й дружества. Други съществени промени за нашите клиенти не предстоят, а в случай на такива, ще бъдете надлежно уведомени, посочват от KBC Банк. Ето и отговорите на някои от най-често задаваните въпроси.

Отношенията ми с банката и/или останалите компании в групата като клиент продължават ли да бъдат в сила?

Да, отношенията Ви като клиент на банката и/или на останалите компании в Групата продължават да бъдат в сила, съгласно договора Ви с нас. Промяната в собствеността и промяната на наименованието няма да доведе до промяна на юридическото лице, с което сте сключили договор. Ще продължим да предоставяме услуги, със стремеж към отлично качество, каквито са и очакванията на нашите клиенти.

Променят ли се условията на продуктите, които ползвам в банката?

Текущите условия по ползваните от Вас продукти и услуги не се променят вследствие на смяната на собствеността и името на банката.

Ще се променят ли условията по договора ми с банката и/ или с дъщерните дружества?

Условията по договора Ви с банката и/или с дъщерните дружества не се променят вследствие на промяната на собствеността и на името.

Необходимо ли e да подпиша повторно договора си с банката или с друга от компаниите в групата?

Не е необходимо да предприемате никакви действия. Вашите договорни отношения продължават в съответствие със сключените договорености. Предвид промяната на банковата група, от която банката и нейните дъщерни дружества са част, ще бъде осъществена промяна на наименованията на част от продуктите и услугите и на дизайна на мобилните приложения. Промяната на наименованията няма да промени по същество характеристиките или условията по предлагания продукт или услуга, нито ще доведе до промяна на правата и задълженията на страните по сключения договор във връзка с продукта/услугата.

Трябва ли да предприема нещо, за да продължа да използвам своите банкова сметка, карта, IBAN, мобилно банкиране, онлайн банкиране, дигитален портфейл, както досега?

Не, не е необходимо да предприемате никакви действия. Използваните от Вас продукти и услуги, включително IBAN, банкова сметка, карта и т.н. се запазват. Наименованията и дизайна на мобилните апликации (мобилно банкиране, дигитален портфейл) ще се промени, но техните функционалности ще се запазят. Ако вече имате свалени апликациите, няма да е необходимо да ги инсталирате отново. Онлайн банкирането също ще промени своето име, без да променя функционалностите си.

Трябва ли да преинсталирам мобилното банкиране и дигиталния си портфейл?

Не, не е необходимо да преинсталирате мобилното банкиране или дигиталния си портфейл.

Трябва ли да преиздам картата си?

Не, не е необходимо да преиздавате своята карта. Можете да използвате същата пластика до изтичането на срока на валидност, отбелязан на нея.

Ще се промени ли обслужващият ме офис?

Не, обслужващият Ви офис остава същият. Ако има промяна, ще Ви уведомим своевременно за офиса, който поема Вашето обслужване.

Ще може ли клиенти на ОББ да бъдат обслужвани в клон на KBC Банк, и обратно? Как ще бъде осъществявано обслужването на клиентите на други дружества от групата?

Не. Макар и част от една и съща банкова група, двете банки са самостоятелни юридически лица. По отношение на останалите дружества от групата начинът за обслужване на клиенти остава непроменен. Евентуални промени, засягащи дружества от Групата КВС в България, ще бъдат комуникирани своевременно на техните клиенти.

Ще се промени ли номерът на Контактния център?

Новото име на Райфайзенбанк е KBC Банк България

Сделката по придобиването на Райфайзенбанк (България) от белгийската финансова група KBC беше официално обявена по време на пресконфере...

Номерът на контактния център не се променя вследствие на смяната на собствеността и името на банката и дружествата.

Ще бъдат ли тарифите за такси и комисиони еднакви за клиентите на двете банки?

Не. Макар и част от една и съща банкова група, двете банки са самостоятелни юридически лица. Евентуални промени, засягащи дружества от групата КВС в България, ще бъдат комуникирани своевременно на техните клиенти.

Имам преференциални условия като клиент. Продължават ли да бъдат валидни?

Преференциите, които са ви били предложени до момента и от които сте се възползвали, продължават да бъдат валидни за срока и при условията, при които са били предоставени. Те не се променят вследствие на смяната на собствеността и името на банката.

Променят ли се условията по ползвания от мен кредит/лизинг?

KBC финализира сделката по придобиването на Райфайзенбанк България

KBC Банк и Райфайзен Банк Интернешънъл сключиха сделката, обявена на 15 ноември 2021 г., относно придобиването на 100% от акциите на Ра...

Вашите отношения с банката и лизинговата компания по повод ползваните кредитни или лизингови услуги продължават в съответствие със сключения договор. Можете да продължите да погасявате Вашите задължения както досега.

Одобрението на кредит, което получих преди промяната на собствеността и името на банката, валидно ли е?

Ако сте получили одобрение по кредит, за който все още не сте сключили договор към момента на промяна на собствеността и името на банката, одобрението остава в сила за срока и при условията, описани в него.

Какво става с искането ми за кредит/лизинг, което в момента се разглежда? Кой в крайна сметка ще подпише договора с мен?

Искането Ви за кредит или лизинг ще бъде разгледано в съответствие с установените правила и процеси. В случай на одобрение ще имате възможност да сключите договор. В договора за кредит/лизинг банката/лизинговото дружество ще бъдат идентифицирани с новите си имена.

Какво ще стане с моите спестявания?

БНБ дава зелена светлина за придобиването на Райфайзенбанк България от собственика на ОББ

Българската народна банка издаде предварително одобрение за сделката по придобиване на "Райфайзенбанк" (България) от страна на белгийск...

Няма промяна в условията, при които се съхраняват Вашите средства, вследствие на промяната на собствеността и на името на банката. Ние сме част от голяма международна група и сигурността на средствата на нашите клиенти продължава да бъде наш приоритет, посочват от банката.

Ще се промени ли сайтът?

Сайтът на банката ще отрази промените, свързани със собствеността и наименованието и на банката, и на нейните дъщерни дружествата , както и наименованията в част от гамата предлагани продукти и услуги.

Как ще се отрази смяната на собствеността на банката върху мен като бизнес клиент?

Промяната на собствеността и името на банката няма да се отразят на взаимоотношенията ни с Вас като клиент. Удовлетвореността на нашите клиенти продължава да бъде от първостепенно значение за нас, пише в документа.

KBC Банк дава отговор на редица други въпроси, засягащи граждани и бизнес. Вижте всички отговори на най-често задаваните въпроси тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com