От Нова година редица банки повишават различни такси

18916
От Нова година редица банки повишават различни такси
Снимка: iStock

От Нова година с нови и по-високи такси ще бъдат част банките - за разкриване на банкови сметки, внасяне и теглене на пари, преводи и използване на банкови карти, съобщава в. "Сега".

От 5 януари, най-голямата банка у нас - УниКредит Булбанк, повишава голяма част от таксите и комисионите в своята тарифа. Двойно по-скъпо ще е внасянето на суми в евро - от 0.50 EUR на 1 EUR. Увеличава се и таксата при теглене на каса - от сегашните 6 лв. за суми до 2000 лв. на 0.5% от сумата, но не по-малко от 6 лв. Също така банката ще свали и прага на спестяванията, за които се начислява т. нар. такса за съхранение. Ако в момента без такава такса са парични средства до 400 000 лв., от Новата година с 0.7% годишно ще бъдат "обложени" спестявания над 200 000 лв. Справката за наличността по дебитната карта "Уникредит Булбанк" ще таксува по-скъпо - от 0.50 лв. на 1 лв.

БНБ определи буфер за системен риск в размер на 3% за всички банки

Нивото на буфера за системен риск за всички банки в България остава в размер на 3%, реши управителният съвет на Българската народна бан...

Двойно ще нарасне и сумата, която банката начислява при погасяване на кредит, теглен от дъщерното й дружество УниKредит Кънсюмър Файнансинг - при всяка погасителна вноска таксата ще е 2 лв., вместо 1 лев.

Ще поскъпнат и преводите на пари, както и електронните преводи - от 1 лв. на 1.20 лв. Съществен ръст на таксите ще има и за преводи във валута, различна от лева и еврото. Банката ще завишава с 1 лев всички такси, които се плащат при ползване на услугата "Директен дебит" - това са разплащанията чрез банката на различни комунални услуги - ток, вода, парно и пр. Тегленето на пари от банкомат вече ще е 0.16% от изтеглената сума, но не по-малко от сегашните 0.30 лв. Теглене на пари от банкомат на друга банка става 0.20%, но не по-малко от сегашните 1.50 лв. 

Централна кооперативна банка също променя тарифи от януари. Обслужването на разплащателна сметка вече ще струва 3,80 лв. месечно, ако клиентът няма дебитна карта, а не 3.50 лв. Повишава се и таксата за поддръжка на спестовна сметка и тя става 2 лева месечно при 1,50 лева сега. Клиентите на банката ще плащат повече и за теглене на суми в брой от сметка. За суми до 2000 лв. таксата става 4 лева при 3,50 лева сега, а за над 2000 лева – 0,5% от сумата, при 0,45% сега.

В началото на декември Алианц България също промени някои трафифи. Обслужването на разплащателна сметка без издадена дебитна карта към нея поскъпна от 2.20 на 4 лв. на месец. Безплатното доскоро внасяне на пари в брой на гише вече струва 1 лв., ако сумата е до 3000 лв. При внасяне на по-големи суми таксата се вдига от 0,1% до 0,5%. Тегленето на пари на каса поскъпна от 3 лв. на 4,50.

Банките спечелиха 1.2 млрд. лева от началото на годината

Печалбата на банковата система възлиза на 1.22 млрд. лева към края на месец октомври тази година, сочат данните на Българската народна ...

Алианц Банк единствена официално е въвела отрицателни лихви за големите спестители, без да го прикрива с "такса съхранение". До 1 декември минусови лихви имаше за сметките над 1 млн. лв. Сега прагът е свален на 500 хил. лв. За клиенти със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. лихвата е -0,25%, а за хора със суми между 3 млн. лв. и 10 млн. лв. е -0,55%. За по-големи суми достига до минус 1,2%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com