Промените на Асен Василев за данъците: Трудови договори, ваучери, ДДС, корпорации, данъчни облаги

38594
Промените на Асен Василев за данъците: Трудови договори, ваучери, ДДС, корпорации, данъчни облаги
Снимка: БГНЕС

Широка гама от мерки с цел подобряване събираемостта на данъци предлага финансовото министерство на кабинета "Денков - Габриел", водено от финансовия министър Асен Василев. Тепърва те минават обществено обсъждане и със сигурност ще предизвикат много реакции, тъй като става въпрос за промени в общо шест закона: Тояга и морков идват за данъците: Не плащаш без касова бележка, награда ако издадеш криещ данъци

Данъчните тояги

  1. Тояга: Огромна промяна се предлага за трудовите договори с цел да не се прави така, че да се подписват граждански договори, когато става въпрос за "трудови правоотношения". Трудови правоотношения са "правоотношенията с работници и служители по Кодекса на труда, както и правоотношения, които по своя характер представляват наемане на работна сила, без да е сключен трудов договор" (параграф 1, точка 26, буква "а" в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за данъците върху доходите на физическите лица - ЗДДФЛ). Дали този текст не залага изключителна бомба, ако бъде приет в този му вид, защото ще подлежи на много спорове - преценете сами.
  2. Тояга: Друго много важно предложение - да се събира повече информация за освободените от данъци доходи по закона (ЗДДФЛ). Конкретно е посочен чл. 24 от закона, където има описание за какви доходи става въпрос – например безплатна храна, напитки, ваучери (за храна), специално работно облекло, пътни средства и средства за квартира и т.н. По тези параграфи силно засегнати са МВР и армията. Явно идеята е да се проследява по-изкъсо дали уж под формата на безплатна храна или ваучери и т.н. не се дават пари на ръка. (Закон за данъците върху доходите на физическите лица).
  3. Тояга: Получателят по доставка да не заплаща стойността на същата, когато доставчикът не издаде касова бележка.
  4. Тояга: Воденото от Асен Василев финансово министерство иска да бъде въведена идея на ЕС – световен минимален корпоративен данък. Преди две години ЕК предложи ефективна данъчна ставка от 15% (договорена на глобално ниво), която да важи за целия ЕС. Това беше прието с Директива (ЕС) 2022/2523 на Европейския съвет от 15 декември, 2022 година. Сега финансовото министерство иска въвеждането на национален допълнителен данък за корпорации и техни представители, регистрирани в България /съставни образувания на една многонационална група предприятия/. За корпорация се счита многонационална група предприятия или голяма национална група предприятия с годишни приходи в консолидираните финансови отчети от над 750 млн. евро – за поне 2 от последните 4 данъчни години преди текущата година, в която се облага с данък. Корпоративният данък в такива случаи не може да е под 15% - това е визията на Асен Василев. (Закон за корпоративното подоходно облагане).
  5. Тояга: Допълнителен акциз върху електронните цигари - на килограм:
  • 331 лв. от 1 януари, 2024 година;
  • 380 лв. от 1 януари, 2025 година;
  • 400 лв. от 1 януари, 2026 година;

Данъчни моркови

I. И морков, и тояга: Ако не си плащал ДДС, а е трябвало, ще можеш да се поправиш без да те грози затвор. Василев и подопечните му предлагат следното - "лицата, които не са подали или не са подали в срок заявление за регистрация по ЗДДС, предвид което са регистрирани по-късно, да могат да издават данъчни документи, в които да начисляват дължимия ДДС за извършените от тях облагаеми доставки за периодите, за които е трябвало да бъдат регистрирани. Съответно е регламентирана и възможност за упражняване на право на приспадане на данъчен кредит за начисления по коректно издаден данъчен документ ДДС от регистрирано лице - получател по съответната доставка". (Закон за данък върху добавената стойност ДДС)

Издадеш ли някой заради укриване на данъци, вземаш награда от 10% от укритото, което отива в държавната хазна. Има си обаче условия - укритият данък да е поне 3000 лв., твоята информация да не е публична или да не си митничар или данъчен, който е разбрал нещо за някого, защото е част от работата му (професионалните задължения). А ако лъжеш нарочно, че някой е укрил данъци (под нарочно се разбира до 3 пъти да подадеш неверни данни за едно и също лице, че крие данъци), тогава те глобяват - между 500 и 1000 лв. Въпросът е дали при тормоз някоя компания няма да ѝ струва далеч повече това, че ѝ правят извънредна данъчна проверка - ще трябва да се разчита на преценката на данъчните доколко твърденията и данните за укрити данъци от някого са достоверни, за да се почне истинска проверка (Данъчно-процесуален кодекс - ДОПК).

II. Морков: Без местни данъци и такси за сграда, близка до нулево потребление на ток. Същото се предлага за сгради, получили сертификати с клас на енергопотребление "A". Промените са в Закона за местните данъци и такси.

Още: Официално: Данъчните мерки на шестото правителство на Радев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Финансовото министерство: Фискалният резерв е близо 12 млрд. лв.

Гражданска организация: Депутатите лишиха 15 хиляди души с тежки увреждания от великденски добавки

Хазартни компании: Законовите промени ще ощетят държавния бюджет

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Доброволци от Пощенска банка засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com