Тояга и морков идват за данъците: Не плащаш без касова бележка, награда, ако издадеш криещ данъци

7719
Тояга и морков идват за данъците: Не плащаш без касова бележка, награда, ако издадеш криещ данъци
Снимка: istock

Промени в общо шест данъчно-финансови закона предлага правителството, като те вече са публикувани за обществено обсъждане. Тепърва то трябва да мине, да се нанесат корекции, ако властта прецени, че има адекватни предложения и после промените да бъдат гласувани в парламента на две четения.

Става въпрос за няколко много важни неща относно данъците и тази материя – да не плащаш по доставка, ако доставчикът не е издал касова бележка; да получиш награда, ако издадеш укриващ данъци над определена сума; да не влизаш в затвора, ако не си се регистрирал по ДДС – вместо това да получиш възможност да се регистрираш и държавата да ти вземе ДДС за времето, когато не си бил регистриран, а е трябвало. Ето и повече подробности:

Още: Асен Василев: Връщаме 20% ДДС ставка за ресторантьорите

Закон за данък върху добавената стойност (ДДС)

Най-значимата гласена промяна тук е да се събира ДДС без да се стига до наказателно преследване тип "укриване на данъци". "Дава се възможност на лицата, които не са подали или не са подали в срок заявление за регистрация по ЗДДС, предвид което са регистрирани по-късно, да могат да издават данъчни документи, в които да начисляват дължимия ДДС за извършените от тях облагаеми доставки за периодите, за които е трябвало да бъдат регистрирани. Съответно е регламентирана и възможност за упражняване на право на приспадане на данъчен кредит за начисления по коректно издаден данъчен документ ДДС от регистрирано лице - получател по съответната доставка", гласи обяснението.

Друг важен акцент – 0% ДДС за доставка на хляб и брашно да има до 30 юни, 2024 година. Припомняме, че това тръгна като антиковид мярка, наред с 9% ДДС за заведенията, бебешките храни и пелени плюс книгите и периодичните издания.

Още: ГЕРБ е против връщането на 20% ДДС за ресторантьорите (ВИДЕО)

И още - получателят по доставка да не заплаща стойността на същата, когато доставчикът не издаде касова бележка.

ОЩЕ: Искайте касова бележка навсякъде, не само в заведенията: Браншът гневен на Асен Василев

Данъчно-осигурителен процесуален кодекс (ДОПК)

За хора, които съобщават на властите данни за укриване на данъци, да се дава награда – до 10% от допълнително събраните данъци. Разбира се, в случая си има специфични изисквания – трябва да става въпрос за конкретни факти и обстоятелства и информацията да води до събиране на иначе пропуснати данъци за най-малко 3000 лв. Информацията трябва да е уникална и да не е публична, както и да не бъде предадена на властта, защото източникът я е узнал, тъй като е служител на НАП или Митниците.

Защо поне 3000 лв.? Това е вписано в Наказателния кодекс като данък с особено големи размери (чл. 93, т. 14).

Какво става обаче ако поискаш да злепоставиш някого? Тогава ще има глоба, ако 3 пъти се подаде невярна информация, че някой (едно и също лице) е укрил данъци. Глобата е между 500 и 1000 лв. (нов чл. 278и).

Закон за корпоративното подоходно облагане

Освен това, воденото от Асен Василев финансово министерство иска да бъде въведена идея на ЕС – световен минимален корпоративен данък. Преди две години ЕК предложи ефективна данъчна ставка от 15% (договорена на глобално ниво), която да важи за целия ЕС. Това беше прието с Директива (ЕС) 2022/2523 на Европейския съвет от 15 декември, 2022 година.

Сега финансовото министерство иска въвеждането на национален допълнителен данък за регистрирани в България съставни образувания на една многонационална група предприятия (корпорация). За корпорация се счита многонационална група предприятия или голяма национална група предприятия с годишни приходи в консолидираните финансови отчети от над 750 млн. евро – за поне 2 от последните 4 данъчни години преди текущата година, в която се облага с данък. За такива предприятия корпоративният данък не може да е под 15%.

Закон за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ)

Тук впечатление прави предложението да се събира повече информация за освободените от данъци доходи по закона. Конкретно е посочен чл. 24 от закона, където има описание за какви доходи става въпрос – например безплатна храна, напитки, ваучери (за храна), специално работно облекло, пътни средства и средства за квартира и т.н., като по тези параграфи силно засегнати са МВР и армията. Явно идеята е да се проследява по-изкъсо дали уж под формата на безплатна храна или ваучери и т.н. не се дават пари на ръка. Има обаче и други неща - за трудовите договори: Промените на Асен Василев за данъците: Трудови договори, ваучери, ДДС, корпорации, данъчни облаги

Закон за акцизите и данъчните складове

Ще бъдат включени повече тютюневи изделия при събирането на акциз – на практика става въпрос за изделия като електронни цигари: "нагреваемо изделие със съдържание, различно от тютюн". Акциз се налага на килограм:

  • 331 лв. от 1 януари, 2024 година;
  • 380 лв. от 1 януари, 2025 година;
  • 400 лв. от 1 януари, 2026 година;

Закон за местните данъци и такси

Тук добрата новина е за изрядните – сграда, близка до нулево потребление на ток, да бъде освобождавана от местни данъци и такси. Същото се предлага за сгради, получили сертификати с клас на енергопотребление "A".

Още: Официално: Данъчните мерки на шестото правителство на Радев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика