Разходите за пенсии скочиха до близо 7 млрд. лева само за половин година

4090
Разходите за пенсии скочиха до близо 7 млрд. лева само за половин година
Снимка: БГНЕС

Разходите за пенсии продължават да нарастват, като само за първите шест месеца на годината достигат 6.96 млрд. лева. Това представлява увеличение от 564.1 млн. лева или 8.8% спрямо същия период на миналата година, сочат данните за консолидирания бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) към края на месец юни тази година, публикувани на сайта на Националния осигурителен институт.

Разходите за пенсии надвишават общия размер на всички приходи по ДОО с 2.26 млрд. лева. За сравнение, общите отчетени приходи достигат 4.7 млрд. лева за разглеждания период, като нарастват с 363 млн. лева на годишна база.

НОИ: Средно 17% увеличение на пенсиите за 715 000 души

Средно 17% увеличение на пенсиите ще получат близо 715 000 пенсионери след преизчислението на пенсиите от 1 октомври, обявиха от Национ...

Сумата, отделена за плащането на пенсиите у нас, е с 4.6 пъти по-висока от всички разходи, свързани с изплащането на парични обезщетения и помощи по Кодекса за социално осигуряване за първите шест месеца на 2022 година. Разходите по това перо възлизат на 1.01 млрд. лева, което ги прави втората по значимост група разходи по бюджета на ДОО.

За изплащане на т.нар. „ковид добавки“ в размер на 60 лева към пенсиите на всички пенсионери са изразходвани 736.2 млн. лева. Тези средства не са планирани в бюджета на ДОО за 2022 г. и са от сметката за чужди средства на НОИ, посочват от институцията.

За еднократни добавки от 75 лв. на ваксинираните пенсионери са изразходвани 56.1 млн. лв. Тези средства също не са планирани в бюджета на ДОО за 2022 г. и подобно на горепосочения разход са от сметката за чужди средства на НОИ.

Въпросните сметки за чужди средства бяха разкрити в края на миналата година с постановление на Министерски съвет, като средствата по тях са осигурени от преизпълнението на данъчните приходи по държавния бюджет от миналата година.

Изплатени са над 1000 украински пенсии в България

Над 1000 украински пенсии са изплатени в България за първото тримесечие на тази година, съобщиха от Националния осигурителен институт (...

За изплащане на допълнителни компенсаторни суми за разликата до размера на дохода от пенсии през декември 2021 г. са изразходвани 100.8 млн. лева, като сумата се отнася за януари, февруари, март, април, май и юни тази година. За изплащане на т.н. „великденски“ добавки от 70 лв. на всеки пенсионер са изразходвани 142.1 млн. лева, добавят от НОИ.

Разходите за пенсии от началото на годината възлизат на средно 1.16 млрд. лева на месец, като представляват около 85% от всички разходи по бюджета на ДОО.

Разходите за "ковид добавки" и еднократните плащания за ваксинирани пенсионери не са планирани в бюджета, което означава, че не са част от данните за изпълнението на плана за тази година. Разходите за пенсии за първите 6 месеца на 2022 година представляват изпълнение на 49.3% от заложените разходи по това перо за тази година.

Общите разходи по бюджета на ДОО за първите шест месеца на тази година достигат 8.15 млрд. лева (48.4% от заложените в плана за годината), като нарастват с 308.4 млн. лева на годишна база. В същото време общите приходи от 4.7 млрд. лева за периода представляват 48.6% изпълнение на плана за годината.

Разходите по бюджета на Държавното обществено осигуряване с 2.4 млрд. лева над приходите

Разходите по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) надхвърлят приходите с 2.4 млрд. лева към края на месец април тази годи...

За да се компенсира разликата между приходите и разходите по консолидирания бюджет ДОО са отчетени трансфери в нетен размер от 3.42 млрд. лева към края на юни. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com