Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на НСИ: Сетихме се за инфлацията едва когато тръгнахме към еврозоната

02 април 2024, 12:45 часа • 4119 прочитания

За съжаление се сетихме за инфлацията тогава, когато тръгнахме към Еврозоната. Щом има инфлация, дори и минимална, това означава покачване на цените.

Това каза председателят на Националния статистически институт (НСИ) доц. Атанас Анастасов. По думите му намаляващата инфлация означава, че цените продължават да растат, но по-бавно.

"Посоката, в която страната ще се движи в следващите месеци зависи от това каква антиинфлационна политика ще се провежда в България. От това зависи дали инфлацията ще се успокои, засили или ще остане същата", посочи още доц. Анастасов.

Още: Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Според шефът на НСИ за да бъдем приети като пълноправен член на еврозоната, последният критерий, който ние все още не изпълняваме, е това, че инфлацията у нас е по-висока от необходимото.

"Правилна стъпка към намаляване на инфлацията беше премахването на таксите в държавните висши учебни заведения. Пример за грешна стъпка е всички административно регулирани цени, които се покачиха – на водата или енергията - те вдигат инфлацията", обясни още председателят на НСИ.

По думите му обаче мерки срещу инфлацията са предприети едва когато страната ни тръгна по пътя за присъединяване към еврозоната.

Още: Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес