Зеленото банкиране пести пари

3976
Зеленото банкиране пести пари
Снимка: ProCredit Bank

Противно на някои схващания, опазването на околната среда не винаги излиза по-скъпо. За да променим света, понякога първо трябва да започнем от себе си, тъй като твърде често ежедневните избори се оказват в основата на големия успех.

Знаете ли, че всяка година се произвеждат 6 млрд. пластмасови банкови карти, които автоматично отиват на бунището, веднъж щом валидността им изтече. За да се разгради един такъв продукт в природата са необходими 400 години. Така на пръв поглед, изборът на банкова карта няма голямо значение за околната среда, но когато 6 млрд. потребители мислят по този начин, ефектът за природата е опустошителен.

Освен това, повечето хора не се замислят какви проекти финансират банките с парите на потребителите – такива спомагащи за опазването на околната среда или начинания, които имат точно обратния ефект. А подобно на горепосочения пример, това е от решаващо значение доколко зелено ще бъде бъдещето.

За всички, които осъзнават това, на българския банков пазар вече има избор. Първата по рода си у нас Зелена сметка дава възможност на българските потребители да направят разликата чрез своя личен избор, без това да увеличи разходите им, а даже напротив – да им спести пари.

"ProGreen", Зеленатa сметка на ПроКредит Банк, представлява разплащателна сметка, вървяща с дебитна карта, изработена от 82% разградими материали от биологичен произход, произведени от царевица. Така, след изтичането на валидността на картата, тя може да се компостира и в крайна сметка да бъде разградена за едва 6 месеца.

Притежателите на картата могат да теглят средства от всички банкомати в страната без такса, да плащат на POS терминали безплатно, да извършват неограничен брой преводи в лева чрез интернет банкиране, получават достъп до плащане на битови сметки и SMS известия без такса, преференциални условия за жилищен и инвестиционен кредит, както и преференциални условия за разкриване на нов депозит с лихва 5 пъти по-висока от средните за страната.

Казано с други думи – зеленото банкиране пести пари.

Но специалната карта и всички изгодни услуги по Зелената сметка са само върха на айсберга. ПроКредит Банк гарантира, че всички средства държани по Зелената разплащателна сметка се използват само и единствено за инвестиции в зелени проекти. А това не са само думи, тъй като банката предоставя регулярни отчети на всички свои клиенти за какво са били използвани средствата. В тези отчети потребителите могат свободно да видят как банката използва техните пари за да финансира екологични проекти, целящи едно по-добро бъдеще.

Така с един личен избор, потребителите стават част от голямата битка за опазването на климата. От една страна използват природосъобразен продукт, от друга спомагат за финансирането на иновативни зелени проекти, а от трета – пестят пари от такси и комисиони.

ПроКредит Банк е пионер на българския пазар, когато става дума за зелена икономика. Банката отпуска зелени кредити още от 2006 година насам. Клиентите на институцията са малки и средни предприятия, които инвестират в нови работни места, в развитие на технологиите, в производство и земеделие, в износа на български продукти.

Банката вече над 15 години подкрепя техните проекти за подобряване на енергийната ефективност, като предлага изгодни условия на всяка фирма, която се нуждае от финансиране, за да развива бизнес, ангажиран с проблемите на околната среда.

Това се доказва от факта, че близо 1/3 от всички инвестиционни кредити в нейния портфейл са отпуснати именно за финансирането на зелени проекти. ПроКредит предоставя подкрепа за нови машини, подобряване на сградния фонд, управление на отпадъци, електромобили, фотоволтаици, биоземеделие. Паралелно с това предоставя кредити на физически лица, които искат да раеализират енергийно ефективни проекти за техните домове.

Банката разполага със специализиран отдел, който се занимава единствено със зелени проекти, където прилага натрупания през годините опит.

Институцията дава и личен пример как се постига енергийна ефективност в тон със собствената си философия. През 2020 година централата на ПроКредит Банк в София получи сертификат за нулеви емисии „Zero Carbon” по стандарта EDGE, като по този начин стана първата сграда в Европа, наградена с най-високата степен на този сертификат.

С дългогодишния си опит и множество зелени предложения, ПроКредит Банк се превръща в доверен партньор за всички, които нямат нищо против да пестят пари, докато мислят зелено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com