Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

272 милиона и 13 трофея разлика: Дортмунд ще гони духовете на "Уембли" срещу Краля на Европа!

29 май 2024, 11:05 часа • 2427 прочитания

Борусия Дортмунд иска да постигне две неща на "Уембли" за финала на Шампионска лига: да спечели трофея и да прогони духовете от 2013-а, когато загуби от Байерн Мюнхен с 2:1. 11 години по-късно "жълто-черните" отново имат шанс да грабнат европейската купа, но се изправят срещу отбор с 272 млн. евро по-голям бюджет за сезона и с цели 13 трофея повече в "турнира на богатите".

Дортмунд се връща на "Уембли" за нов финал в Шампионска лига

"Всички помним първия мач на "Уембли" и амбицията ни е да напишем нова, много по-успешна история от тази през 2013-та“, каза изпълнителният директор на тима Карстен Крамер пред The Athletic. И продължи: "Да стигнем до финала беше водеща цел в кариерите на всички ни, но да се прибереш вкъщи със загуба винаги боли."

Борусия Дортмунд

Бюджетът на Реал за сезона - с 272 милиона повече от този на Дортмунд

Карстен добави още, че сега отново имат шанса да поправят грешката си, но и че ще е голямо предизвикателство да надвият Реал Мадрид, който е много атрактивен и труден опонент. "Аз съм сигурен, че ние сме претенденти, имаме шанса и искаме да постигнем най-доброто."

Реал Мадрид е 14-кратен носител на Купата, докато Дортмунд има един-единствен триумф през 1997 г. Тук трябва да се отбележи и голямата разлика във финансирането на двата тима. За „белите“ този сезон то възлиза на 397 милиона евро, докато това на Дортмунд е 125 милиона евро (272 млн. евро разлика).

"Безумно е, ако се сравняват бюджетите за заплати и други неща. Това ни прави още по-горди да представяме този клуб в Лондон", коментира Крамер.

Джуд Белингам

Бившата звезда на Дортмунд, която ще иска да откаже Борусия от трофея

Освен това управляващият директор коментира и участието на 20-годишния Джуд Белингам, който вече играе за „кралете“, които го купиха за 103 милиона евро миналия юни от „жълто-черните“. Белингам отбеляза 23 гола и даде 12 асистенции в 41 мача в първия си сезон за испанците.

"Много е странно, че Джуд ще играе срещу нас. Но той и семейството му си остават дълбоко свързани с Дортмунд - имаме добри взаимоотношения. Ние бяхме клубът, който го доведе до нивото, на което е сега в Реал Мадрид", заключи Крамер.

ОЩЕ: За сбогуване: Звезда на Дортмунд купи над 24 000 бири на най-верните фенове

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес