Духът на "Анфийлд" поведе Ливърпул по пътя към титлата

17053
Снимки: Getty Images/Guliver

Отборът на „Ливърпул” направи огромна крачка към първа титла от 25 години, след като в крайно наелектризиращо дерби успя да се върне от бездната и да победи с 3:2 прекия си конкурент „Манчестър Сити”. Така червените водят със 7 точки пред „Сити” на върха - 77, но „гражданите” са с два мача по-малко на трето място. Втори е „Челси” със 72 точки, който играе в 18:07 часа мач като гост със „Суонзи”.

Срещата започна със спомен за трагедията от „Хилзбъро”. Преди 25 години, в мач от полуфинала на ФА Къп между „Ливърпул” и „Нотингам Форест” умират 96 души, след като на стадион „Хилзбъро” се оказват повече хора от капацитета на съоръжението и бутаницата довежда до огромната трагедия. Феновете на червените си спомниха за този трагичен момент с клубния химн You’ll never walk alone.

Наелектризиращата атомосфера веднага повлия и още в 6-тата минута Рахим Стърлинг откри резултата. Той получи чудесен извеждащ пас от Луис Суарес, залъга с елегантни две движения Венсан Компани и мушна топката покрай Харт – 1:0.

В бурния натиск на Пул обаче имаше тревожен момент – Луис Суарес си изкара ранен жълт картон за фаул, а уругваецът се хвърляше много здраво в единоборствата и изникна въпросът дали няма да си изкара червен картон. При Сити проблемът беше, че Туре получи болки в коляното при опит за далечен удар. Логично най-силният халф на „гражданите” беше сменен от Хави Гарсия.

В 15-тата минута по чудо червените не вкараха втори гол след страхотен пас на Стърлинг към Стъридж, който от движение сам срещу Харт не успя да уцели добре топката и я прати в аут. Натискът на „Ливърпул” не отслабваше и Харт с мъка спаси удар с глава от упор на Стивън Джерард, но от последвалия корнер Мартин Шкъртел го наказа след параболичен удар с глава – 2:0 в 26-тата минута.

Нов провал за Арсенал, загуби от Евертън с 0:3

Лондонският Арсенал записа нов провал. Този път селекцията на Арсен Венгер беше разбита с 3:0 от Евертън на "Гудисън парк" в мач от 33-...


„Сити” опита да отговори и Един Джеко получи добър пас в наказателното поле на десния фланг, но Джерард го блокира с отличен шпагат. Малко след това Джеко падна в наказателното поле след интервенция на Сако, но дузпа не беше отсъдена. В самия край на полувремето първо Коутиньо открадна една топка, но от удобна позиция стреля неточно, а след това Давид Силва стреля от опасна позиция с глава неточно. Последва и страшно разбъкрване пред Миньоле след корнер, а в последната минута на полувремето вратарят на червените спаси удар от воле от близка дистанция на Фернандиньо.

В началото на второто полувреме „Сити” изглеждаше по-свежия отбор, а „Ливърпул” се дръпна доста в защита, разчитайки на контраатки. „Гражданите” дори вкараха попадение чрез Давид Силва, но то правилно беше отменено, тъй като преди паса на Милнър топката беше излязла в аут. Не така обаче стояха нещата в 57-та минута, когато Джеймс Милнър се освободи след хубав пас отдясно, върна топката назад за пресечка и там Давид Силва не сбърка – 2:1.

Голът повлия много и „Сити” натика червените в тяхното поле, като Един Джеко за малко не изравни след успореден на голлинията пас на Давид Силва. И точно в този момент „Ливърпул” направи контраатака, при която Стъридж се полакоми, не подаде на тичащия отляво Луис Суарес и изпусна златен шанс за 3:1.

Челси поведе във Висшата лига след 3:0 над Стоук Сити

Челси разби у дома Стоук Сити с класическото 3:0 и временно поведе в класирането преди останалите срещи от 33-ия кръг на английската Ви...

Наказанието последва мигновено – Джеймс Милнър, Самир Насри и Давид Силва разиграха най-спокойно насред наказателното поле на „Ливърпул”, испанецът отново подаде остро в малкото наказателно поле и там Глен Джонсън чукна топката, вкарвайки си автогол – 2:2.

След като изпусна толкова наивно инициативата, „Ливърпул” тръгна в атака и Венсан Компани изблъска с ръце Суарес в наказателното поле, което изглеждаше като дузпа, но съдията Марк Клатенбърг не я даде. А минута след това Миньоле спаси отбора си след поредната безобразна грешка в защита и шут от воле границата на наказателното поле.

Мачът и титлата се изплъзваха от ръцете на „Ливърпул” и те тръгнаха напред, като техен гол беше отменен за засада. В следващия момент Джо Фланагън подритна Силва в наказателното поле – дузпа, но не и според съдията. Последва хитро измъкване на влезлия като резерва Серхио Агуеро, който подаде на Давид Силва сам срещу Миньоле, но испанецът закъсня с половин крачка пред сигурния трети гол за „Сити”.

Когато не вкараш, ще ти вкарат. След нелепото изпускане на инициативата, червените отново поведоха, този път решително, след кошмарна грешка на Венсан Компани. При балонна топка от тъч белгиецът не успя да изчисти топката и Коутиньо със свиреп удар препарира Харт – 3:2.

Драмата стана пълна в 93-тата минута, когато Джордан Хендерсън беше изгонен с червен картон за ужасяващо грубо влизане с бутоните напред в краката на Самир Насри. Веднага след това при едно страхотно разбъркване в наказателното поле Шкъртел игра с ръка в мелето, но съдията не видя и не даде заслужена дузпа за "Сити".

Две дузпи, рекорд и много драма върнаха Ливърпул на върха

Ливърпул победи Уест Хям с 2:1 като гост в последния мач от 33-ия кръг на Премиършип. Успехът бе изключително ценен и същевременно труд...

СТАТИСТИКА:

Ливърпул – Манчестър Сити 3:2

1:0 – Рахим Стърлинг (6)

2:0 – Мартин Шкъртел (26)

Ливърпул е начело! Този път вкара "само" 4 на Тотнъм

Ливърпул излезе начело в Премиършип шест кръга преди края на сезона. "Мърсисайдци" разгромиха Тотнъм с 4:0 за деветата си поредна побед...

2:1 – Давид Силва (57)

2:2 – Глен Джонсън (62’автогол)

Съдиите отново решават Премиършип, бутат Сити към титлата

Отборът на Манчестър Сити се доближи на една точка от лидера във Висшата лига Ливърпул, след като победи Саутхемптън с 4:1 в първи мач ...

3:2 – Фелипе Коутиньо (78)

ЛИВЪРПУЛ: Симон Миньоле; Глен Джонсън, Мартин Шкъртел, Мамаду Сако, Джон Фланагън; Стивън Джерард, Джордан Хендерсън, Фелипе Коутиньо (89' Виктор Моузес), Рахим Стърлинг (95' Лукас Лейва); Луис Суарес, Даниел Стъридж (66’ Джо Алън)

Треньор: Брендан Роджърс

МАНЧЕСТЪР СИТИ: Джо Харт; Пабло Сабалета, Венсан Компани, Мартин Демикелис, Гаел Клиши; Самир Насри, Давид Силва, Яя Туре (19’ Хави Гарсия), Хесус Навас (50’ Джеймс Милнър), Фернандиньо; Един Джеко (68’ Серхио Агуеро)

Треньор: Мануел Пелегрини

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят