Сензационен успех: защо отборът на Мароко е толкова силен

3051
Сензационен успех: защо отборът на Мароко е толкова силен
Снимка: GettyImages

Мароко без съмнение е изненадата на Световното първенство по футбол в Катар. След победата си от дузпи срещу Испания благодарение на своя "постоянно усмихнат" вратар Боно, северноафриканците се класираха за четвъртфинал. Но как се стигна до този сензационен успех на "Лъвовете от Атлас"?

Непробиваемата защита на Мароко

Защитата на Мароко е невероятно добра. За целия турнир Мароко допусна само един гол - нещастен автогол срещу Канада. Нападателите от Хърватия, Белгия и Испания така и не успяха да пробият защитния екип около капитана Ромен Саис.

Освен това в лицето на Ашраф Хакими и Нусер Мазрауи Мароко разполага с външни защитници от световна класа - играчи, за каквито Германия може само да мечтае. И двамата млади мароканци са повече от солидни защитници, но могат да се разгърнат пълноценно и в нападение.

Но дори и някоя топка да се промъкне покрай мароканската защита, тя не стига по-далеч от вратаря на "Севиля" Ясин Буну, наричан Боно. Благодарение на своите спасявания срещу Испания той вече се превърна в национален герой.

Изключителна дисциплина

Това, което прави впечатление при последните мачове на Мароко, е изключителната дисциплина на играчите. Те почти винаги отстъпват в игрови план и са наясно с това. Но им е все едно, тъй като до последната секунда следват своя план за мача. С много тичане те местят веригите и укрепват средата. Мароко просто не оставя никакви пролуки на противника си.

Дисциплината на мароканския отбор си има и име: Софян Амрабат. Играчът на "Фиорентина" тежи на мястото си. Полузащитникът се раздава на терена и пробягва метри като за двама. Неговата енергичност и силата му в двубоите са застраховката "Живот" за отбора на Мароко.

Отборът може да разчита на него и в подготовката на головите положения - той отпраща почти 90 процента от пасовете си точно. Интернет е пълен с възторжени публикации за неговите изключителни постижения.

Как феновете крепят отбора

Мароканските фенове, които при всеки мач са до около 30 000 души, са огромна опора за отбора. Но те са в празнично настроение и извън стадиона. Социалните медии са пълни с марокански фенове, честващи себе си и своята родина.

Интернет пък чества мароканските фенове, които страстно подкрепят своите футболисти. Отборът получава и подкрепата на цяла Африка - при положение, че досега африкански екип никога не се е класирал за полуфинал. Всички желаят максимален успех на Мароко, а подобна подкрепа действително окрилява.

Освен това Мароко е и последният арабски отбор в турнира, т.е. има и подкрепата на арабския свят. Вероятно именно тази комбинация от спортни постижения и африканско-арабска еуфория прави мароканския отбор толкова добър. Вероятно това е и ключът за успеха на четвъртфинала срещу Португалия. "Иншаллах" биха казали мароканците - така е рекъл Господ.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

След две дузпи: Байерн и Реал оставиха развръзката за "Бернабеу" (ВИДЕО)

Манчестър Юнайтед вади почти целия отбор на сергията, само трима не се продават

Футболната романтика е жива: Приказката на Джейми Варди и Лестър (ВИДЕО)

Спорт по телевизията днес - 30 април 2024 г.

Барселона обърна десет от Валенсия и излезе на второ място в Испания (ВИДЕО)

Манчестър Сити продължава без грешка в борбата за титлата във Висшата лига (ВИДЕО)

Мъри го направи! Станимир Стоилов върна Гьозтепе в турската Суперлига

Арсенал бе на крачка от чутовна издънка срещу Тотнъм, но оцеля в лондонското дерби (ВИДЕО)

Стана ясно кой е новият треньор на Байерн, баварците вадят милиони, за да го вземат

Интер стартира празненствата по случай 20-та си титла с бой над Торино (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят