Община Трявна отбеляза Благовещение

2721
Община Трявна отбеляза Благовещение
Снимка: Община Трявна

Трявна спази народната традиция и отбеляза Благовещение! За първи път характерните обичаи и ритуали, свързани с един от най-светлите християнски празници, бяха пресъздадени съвместно между Община Трявна, Дневните центрове на пълнолетни лица с увреждания към Социалните услуги в общността и новооткрия частен Център за настаняване от семеен тип “Сребърно гнездо”.  

И тъй като с Благовещение настъпва пролетта, природата и живота около всички нас отново се раззеленяват и разцъфтяват, Дневните центрове за възрастни хора с увреждания посрещнаха своите гости с преметени и почистени дворове, както повелява традицията на днешния празник и с красива ръчно изработена пролетна украса, акцент на която бе цветна пролетна фея.  

Архангел Гавраил – кой празнува имен ден на 26 март?

Според каноните на православната църква денят е в чест на божия син Св. Архангел Гавраил. Той е един от седемте архангели. Именно той и...

Заедно с кмета на Община Трявна, директорът на Социалните услуги в общността г-жа Тотка Димитрова приветства всички социални работници, потребители и гости и постави начало на празничната програма по случай Благовещение.  

“Блага е вестта, която в днешния ден Св. Архангел Гавраил възвестява на Дева Мария затова, че тя ще роди Спасителя! Божият син Иисус Христос! И затова този празник е един от най-големите християнски празници и се отбелязва като предвестник на пролетта, но най-вече се празнува като празник на майката. И този празник е повод, на днешния ден, да се поздравим и да го отбележим така, както повелява народната традиция с програма, с песен и с прескачане на огън за здраве!” сподели г-жа Тотка Димитрова. 

Какви са характерните обичаи, свързани с празника Благовещение и какво трябва днес домакинята да приготви и сервира на трапезата разказаха потребителите от Дневните центрове за възрастни хора с увреждания. Присъстващите имаха възможност да чуят авторски стихотворения, посветени на светлия християнски празник и да се насладят на фолклорни музикални изпълнения, представени от деца към школата по народно пеене с ръководител Николина Кирилова към Народно читалище “Пенчо Славейков 1871”, гр. Трявна.

Спазен бе и един от най-големите ритуали, свързан с днешния Благ ден, а именно паленето и прескачането на обреден огън от хората за здраве и предпазване от зли сили. Кметът на Община Трявна първи прескочи запаления огън и пожела на всички да бъдат благословени, щастливи и окрилени. За здраве и благи мисли, след това пламъците прескочиха и всички присъстващи на празника.

Направете това на БЛАГОВЕЩЕНИЕ, ако искате да сте успешни през цялата година!

Благовещение е един от най-светлите, чисти и топли празници. Почита се всяка година на 25 март. Това е денят, в който Архангел Гавраил...

Заедно с директора на Социалните услуги в общността, г-жа Силвия Кръстева засади в двора на Дневните центрове орех, тъй като се вярва, че на днешния Благовец, което дръвче бъде посято, то ще дари стопаните с много плодове и богата реколта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com