Оранжеви балони полетяха в небето над Габрово в знак на съпричастност срещу насилието над жени

1782
Оранжеви балони полетяха в небето над Габрово в знак на съпричастност срещу насилието над жени
Снимка: Община Габрово

Днес десетки оранжеви балони озариха небето над Габрово в знак на съпричастност срещу насилието над жени! Инициатива бе организирана от Областна управа-Габрово и подкрепи световната кампания на ООН “Да оцветим света в оранжево” по случай днешния Международен ден за борба с насилието над жени. Балоните бяха пуснати в небето от площада пред сградата на областна управа. Своята опора на всички жени – жертви на домашно малтретиране и системен тормоз оказаха нежните представители на държавната и местна власт, органите на реда, социалните институции и неправителствените организации на територията на област Габрово.

В проведена среща в Заседалната зала на Областна управа, преди това, бяха обсъдени подробно работещи варианти и приложими решения в подкрепа на всички жени, които са жертви на домашно насилие. Тревожната статистика сочи, че този проблем, който в повечето случаи остава скрит от обществото, засяга в световен мащаб всяка втора жена, а в България за 2021 год. своята смърт вследствие на домашно насилие са намерили общо 15 жени. За съжаление, положението се е влошило и след обявяване на пандемията от Covid-19, която също е оказала своето негативно влияние върху хиляди семейства и случаите на домашно насилие са се увеличи с 50%, посочват от неправителственото сдружение “Социална справедливост” – Габрово. От началото на тази година до края на месец юли, на територията на област Габрово, са издадени 43 заповеди по Закона за защита от домашно насилие. Само за м. юли подадените жалби до съответните институции са 12 на брой от жени, станали жертви на домашно насилие.

“Надявам се с общи усилия да преодолеем тази лоша статистика и през следващите години да достигнем етап, в който да кажем няма нито една жена вече, която да страда от тормоз вкъщи. За да стигнем този етап, обаче, трябва да минем няколко важни стъпки като първата е да говорим и че домашното насилие не трябва да остава вкъщи. За мен трябва да се говори, че не е срамно да си признаеш, че си жертва на домашно насилие и че не е срамно да потърсиш помощ!” сподели зам. областният управител на Област Габрово – г-жа Кристина Сидорова и допълни, че единият от възможните варианти, който би помогнал да се даде гласност на този нелек съвременен проблем, е организирането и провеждането на информационна кампания, която да засили както общественото внимание и ангажираността на гражданите, така и информираността на всички потърпевши жени, за да бъдат сигурни те, че има кой да ги чуе и кой да им помогне.

“Тук е и нашата роля като общество, нашият натиск към бъдещия парламент, да се приемат бързо промените в Закона за домашно насилие, за да може тези кризисни центрове да станат задължителни, за да може държавата да влезе в ролята си на отговорна страна в този процес!” допълни г-жа Сидорова.

Алтернатива за изграждането на подобен кризисен център в региона с европейски средства, който може да приема и защитава жени – жертви на домашно насилие, би се открила в следващият програмен период 2021 – 2027 год.

“Днес на заседание на Общински съвет, надявам се общинските съветници ще приемат план за развитие на социалните услуги за Община Габрово за следващата година и може би сте запознати, че е предвидено също следващият програмен период 2021-2027 година на територията на Община Габрово да бъде изграден такъв център за кризисно настаняване на лица, пострадали от домашно насилие и лица, жертви на трафик!” подчерта зам. кметът на Община Габрово – г-жа Невена Минева.

Своята подкрепа за реализирането на такъв кризисен център изрази и кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева, която също обърна внимание на необходимостта от по-голяма гласност на проблема и възможностите за сътрудничество между отделните институции и неправителствени организаци, които заедно трябва да подават ръка на всички уязвими жени в тези трудни моменти.

“Смятам, че това, което госпожа Минева споделя относно изграждането на център е наистина една прекрасна инициатива. Община като нашата със сигурност няма как да изгради подобен център, но за сметка на това считам, че едно добро сътрудничество би било полезно между двете общини и под тази фирма ние може да комуникираме и също да помагаме. Това, което ми направи много силно впечатление е, че в момента, в който всяка една дама, заговореше от тук присъстващите, всеки един от нас се сети за някой свой близък или познат или усети емоция, която сам е изпитвал. Така че със сигурност трябва да направим нещо, да дадем гласност и възможност на всяка една дама!” завърши кметът на Община Трявна.

По време на срещата бе обсъдена възможността за провеждането на приемни на местно ниво поне веднъж месечно с жени – жертви на домашно насилие като се гарантира тяхната анонимност и разкриване на горещ телефон в помощ на всички потърпевши. Важна роля в разкриването на проблема би оказал и класния ръководител, коментира зам. областният управител – г-жа Стилияна Събева.

“Децата са онези свидетели на насилието, те пренасят и тази своя емоция и в училище, в контакта с връстниците си и споделят с най-близкия си човек- класния ръководител. Считам, че именно класният ръководител, ако бъде привлечен в тази кауза и бъде информиран за възможностите в общината за този кризисен център, за този горещ телефон, той може да осъществи прекия контакт с майката, да води разговор чисто педагогодически и за проблемите в семейството и за усещането на класния ръководител, за промяна поведението на детето в час, в учебния процес и т.н. Бихме могли в тази връзка да използваме всички общински структури и ръководителите на учебни заведения!”

Всички дами се обединиха и около идеята за предлагането и създаването на специализирани програми, които да позволят на работодателите да наемат повече самотни майки с едно или повече деца.

“Те не са неспособни, те не са глупави, те са интелигентни жени и много от тях имат висше образование. Ако има такава програма, както започнаха да наемат млади хора до 29 години и те са постоянно търсени, то работодателят ще има стимул било то финансов или друг и ще приеме да наеме самотна майка с едно или повече деца!” коментира г-жа Надя Колева от сдружение “Социална справедливост” – Габрово.

Не на последно място бе поставен и въпроса относно липсващите мерки по отношение на насилника. Адвокат Иванка Баева коментира, че Законът, който в момента действа със защита на потърпевшите между 3 и 18 месеца не е достатъчен и тези мерки не са ефективни. Според нея трябва на насилника да се налага и наказателна отговорност, тъй като едва тогава той би се стреснал и замислил.

Обсъдените предложения ще бъдат обобщени и изпратени от Областна управа до Народните представители от област Габрово, които ще представляват областта в следващото 47 Народно събрание.

На всички дами беше подарено по едно оранжево цвете, а в края на срещата-разговор, отново в знак на съпричастност, всяка една от тях написа на лист хартия своето индивидуално послание към всички жени, станали жертви на психически и физически тормоз у дома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com