6 народни "торове", които развалят почвата и вредят на растенията

34933
6 народни "торове", които развалят почвата и вредят на растенията
Снимка: iStock

Всеки градинар иска да получи богата реколта от своята градина и подхранва разсада с различни торове. Но не всички средства са добри, някои водят до обратен ефект.

1. Пресен лопен

Най-известният тор е оборският тор. Съдържа много хранителни вещества, които са необходими за растежа и развитието на културите. В пресния лопен концентрацията на полезни елементи е твърде висока. Ако поставите този ценен тор при корена, растенията ще получат химически изгаряния и ще умрат. Трябва да изчакате година или две, когато оборският тор се превърне в хумус, или разредете малко количество във вода, поливайте леглата с тази инфузия.

Торене с бор - отрова или чудодейно лекарство

Борът има положителен ефект върху плододаването на домати, чушки и други култури, повишава сладостта на цвеклото и други кореноплодни к...

2. Калиев перманганат

Разтвор на калиев перманганат се използва за дезинфекция на семена, градински инструменти от спори на гъбични заболявания и други вредни микроорганизми. Някои градинари подхранват разсада с калиев перманганат. Не препоръчваме да правите това: калиевият перманганат е силен окислител, не може да се използва на кисели почви. На алкални е безполезен, тъй като съставът съдържа малка част от ценния калий, а манганът в тази форма не се абсорбира. По принцип, поливането на почвата е вредно, калиевият перманганат убива и полезните бактерии.

3. Дрожди

От невежество градинарите използват дрожди като тор. Но това не е правилно. Продуктът само стимулира растежа на почвените бактерии, не засяга растенията по никакъв начин. Трябва да се прилага заедно с пепел или органична материя. Освен това, по време на ферментацията, дрождите изразходват полезни вещества от земята (например калий и калций).

4. Сол

Тези домашни торове ще ви дарят с двойно по-богата реколта от КАРТОФИ

Картофите са един от най-предпочитаните и отглеждани зеленчуци. Всеки градинар им отделя специално внимание, защото целта му накрая е р...

Дори опитни градинари използват сол срещу нахлуването на мравки, охлюви и други насекоми. Но ние ще ви разочароваме: “белият прах" не вреди на насекомите, но на растенията и земята - много. А също така, поливат площите с физиологичен разтвор, за да се отърват от плевелите. Вярно е, че зеленчуците там също престават да растат. Когато водата се изпари, на повърхността се образува кора, растенията получават по-малко влага и кислород. За щастие, ефектите от алкализирането на почвата могат бързо да бъдат елиминирани. Изкопайте проблемната зона, смесете с пясък или хумус.

5. Бананова обелка

Банановите кори са с високо съдържание на калий, фосфор и магнезий. Тези микроелементи са необходими за градинските растения като въздуха: те стимулират фотосинтезата, растежа, цъфтежа. Кората се използва в суха или натрошена форма. Често торът се хвърля в дупките при засаждане. Но бананите съдържат и вещества, които подкиселяват почвата, влошават вкуса на плодовете и увеличават риска от гнилостни заболявания. Като цяло методът е много противоречив.

6. Сода

Добавката за печене не носи никаква полза за растенията. Освен това, зеленчуците не понасят натрий - културите спират да се развиват. Някои градинари смятат, че содата за хляб помага за алкализиране на киселата почва. Но в този случай ще ви трябва много сода. По-безопасно е да направите това с дървесна пепел или гасена вар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

На метър от прозореца: 5 златни правила за грижа за хортензии в саксия

Какво да засадя през МАРТ в домашната градина?

Подготовка на градината за пролетта: Ето какво да не пропускате

Ползи от подрязването в градината и на какво да се спрете през МАРТ

Може да подрежете ТЕЗИ растения през март

Засаждане на ягоди - кога, къде и как се прави, за да е богата реколтата

Грижа за божурите през пролетта - какво трябва да направите за пищен цъфтеж

Кои пролетни цветя за градина е добре да засеем?

Лунен календар за градинари - какво да засадите от 18 до 24 март 2024

Грешки, заради които разсадът на доматите НЕ покълва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com