7 грешки при плевене, които правят градинарството много по-трудно

22202
7 грешки при плевене, които правят градинарството много по-трудно
Снимка: iStock

За повечето градинари плевенето не е от най-любимото занимание, а и доста трудоемко. Битката с тези досадни вредители не е лесна. Тя се усложнява още повече, ако допускате някои от грешките, които ще споменем в следващите редове.

Непознаване на врага

Ако правилно разпознаете вида на плевелите, то ще можете и по-лесно да се справите с тях. Едногодишните плевели могат да се изкоренят още преди да са започнали да цъфтят. При многогодишните и двугодишните тази техника няма да проработи. Хубаво е да проучите кога се размножават и цъфтят, за да вземете предварително мерки.

Забравяте за семената

Те са много устойчиви и са им нужни само малко влага и слънчева светлина, за да покълнат. Разбира се, тяхното премахване не трябва да бъде за сметка на почвата. За тази цел можете да сложите малко мулч, който ще предотврати разпространението на плевелите.

Премахването на плевелите, преди да се размножат, е възможно също с пестициди, които ще покълнят семена в почвата и ще могат да бъдат ефективен начин за справяне с плевелите. Не ги засаждайте обаче при планирането на посяване за тревата, защото тя няма да поникне.

Злоупотреба с пестициди

Да, те са полезни, но не трябва да се прекалява, защото могат да увредят сериозно почвата. Следвайте указанията на етикета и никога не пръскайте във ветровит ден. Също така, носете предпазно облекло, когато обработвате почвата с пестициди.

Изберете и правилния продукт, тъй като има различни видове. Някои са за треви, други са за широколистни дървета. Неселективните обаче убиват всяко едно растение, така че трябва да бъдете внимателни с тях.

Използвате неправилен инструмент

Може да се изкушите да използвате един инструмент за всички плевели, но това няма да подейства при различните видове. За едногодишните е добре да използвате остър инструмент, с който да ги отрежете до земята. Не трябва да копаете дълбоко в почвата, тъй като това ще доведе до извличане на повече семена и работа за вас.

За многогодишните плевели като репей и глухарче изчакайте почвата да се навлажни и след това копайте дълбоко, за да извадите плевелите от корен. Това ще ви спести повторно плевене на по-късен етап.

Забравяте ръкавиците

Някои имат бодли, други пък причиняват обриви. Ако не сте сигурни в плевела, то не забравяйте да носите ръкавици. Това трябва да ви бъде основен принцип при работа. Така се предпазвате от убождания или пък проява на алергична реакция, което може да доведе до тежки усложнения.

Не забравяйте за защитната покривка

Да, тя ще ви помогне да се справите с плевелите. Ако имате пътеки, то можете спокойно да сложите мулч. За зеленчуковите насаждания ще трябва да го подменяте всяка година, но не можете да сложите други подобрения.

Не е добре да го използвате за многогодишни растения, тъй като ще бъде по-трудно да ги отстраните. Ако случайно попадне семе в мулча, то той рано или късно ще започне да гние. Това обаче дава храна на семето и то се разпространява по-бързо и става по-трудно да се махне.

Отлагате

Малките плевели се отстраняват много по-лесно, отколкото от големите. Поради тази причина не отлагайте. Издърпайте ги веднага щом видите да растат и ще си спестите много усилия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com