Ако купувате стайни растения, никога не правете ТОВА

7252
Ако купувате стайни растения, никога не правете ТОВА
Снимка: Pexels/Pixabay

Ако сте решили да създавате малко цветно кътче в терасата или градината си, или просто искате да добавите нови попълнения към вече съществуващата градина - трябва внимателно да подберете растенията, които ще закупите. Много от тях не са никак евтини, а на пазара за жалост срещаме и такива хора, които без притеснение ще ни продадат болно цвете. Нека видим 7 признаци, които винаги да имате предвид и да следите за тях, когато купувате нови цветя.

Пожълтели листа

Жълтите листа на растението, освен ако самият вид не е такъв, може да са признак за много проблеми. Освен че пожълтяването на листата се свързва с липсата на достатъчно вода или прекаленото поливане, може да е признак и за наличие на вредители, неправилно отглеждане, прекалено наторяване и др. - каквато и да е причината, с това цвете има видим проблем. Все пак наличието само на едно пожълтяло листо няма как да затвърди изцяло мнението ни, така че може да обърнете внимание и за наличието на други предупредителни знаци.

Топ 9 изчезнали видове растения в България

Кафяви листа и влажна почва

Ако листата на цветето са доста лесно чупливи и изглеждат като “изпечени”, то е възможно растението да има нужда от напояване. Ако почвата е суха, то цветето не е напълно погубено и можете да го “съвземете” с малко усилия. Но ако почвата е влажна, а листата му са такива - вероятно става дума са кореново изгниване.

Бял мъх

Ако забележите малки участъци с бели мъхчета върху растението, което сте харесали и имате намерение да закупите, помислете добре, защото може да става въпрос за нашествие от вредители. Препоръчително е да предупредите персонала за този проблем и в никакъв случай да не купувате цветето. Те могат да причинят погубването на растението и да заразят и другите около него. 

Това растение носи лош късмет в дома ви

Бели мрежи между листата и цветовете

При наличие на подобни пяковидни мрежи по растението, то най-вероятно е “нападнато” от паякообразни акари. Те са доста упорити и трудно може да ги елиминирате и прогоните от растението си. Така че за да избегнете доста нерви покрай отглеждането и спасяването на подобно цвете, по-добре не го избирайте за дома си.

Почвата се движи?

Във всяка почва можем да открием живи организми, но при избирането на растение трябва особено внимателно да разгледаме дали по повърхността на почвата има движение. Може да откриете не само почвени акари, които не застрашават цветето, но и ларви на гъбични комари - те може да ви създадат известни главоболия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Защо листата на доматите пожълтяват?

Как да определим на колко дни да поливаме доматите?

Торене с пепел - 2 грешки, които го превръщат в отрова

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com