Борба с мравките в градината - 5 метода, които работят

34454
Борба с мравките в градината - 5 метода, които работят
Снимка: iStock

Мравките са малки насекоми, които са обичайни обитатели във всеки двор. Но присъствието им в градината и лехите може да създаде големи проблеми. 

Защо мравките са опасни за градината?

Най-често срещани са черните градински мравки (с дължина на тялото около 5 mm), червените горски мравки (с дължина 7-14 mm, създават най-големите колонии) и червената мирмика (с дължина около 5 mm, те са отровни и могат да предизвикат сърбеж след ухапване).

На пръв поглед може да изглежда, че не си струва да се борите с тези насекоми, защото те носят много ползи: унищожават гъсеници и други вредители, насищат с азот, фосфор и калий. Подобна помощ обаче има и обратна страна.

Как да се избавите от мравките в градината с помощта на олио?

Първо, мравуняците са подобни на айсбергите - подземните им части могат да бъдат многократно по-големи от надземните и да достигат 1-1,5 m дълбочина. В процеса на изграждане на своя „дом“ мравките могат да повредят и понякога да унищожат корените на растенията, включително дърветата. Второ, мравките, докато унищожават някои вредители, активно защитават други. Така те са истински „развъдници“ на листни въшки, с чието сладко мляко се хранят. Мравките и листните въшки в симбиоза могат да унищожат овощни дървета и храсти - ябълкови дървета, круши, сливи, касис, цариградско грозде. Мравките не само предпазват листните въшки, но и им помагат да се разпространяват и дори да оцелеят през зимата.

5 ефективни начина да се отървете от мравките

Всеки градинар трябва да знае, че е невъзможно напълно и завинаги да се отърве от мравките в градината си - след известно време те ще се появят отново. Въпреки това, има много начини да намалите значително броя на насекомите за по-дълъг период от време. 

Най-ефективните инсектициди за борба с мравките са тези, съдържащи диазинон и хлорпирифос. Първото лекарство парализира и убива насекоми, а също така остава в корените на растенията, осигурявайки защита за 2-3 седмици. Второто лекарство също причинява парализа и смърт на мравките, но ефективността му продължава по-дълго. Задържайки се в почвата, хлорпирифосът предпазва от мравки за 1-2 месеца. Инсектицидите могат да се използват за третиране както на растения, върху които живеят насекоми, така и на мравуняци.

Освен специални инсектициди могат да се използват и други препарати и вещества.

Например, можете да използвате разтвор на борна киселина и захар: смесете 3-4 супени лъжици захар с 1 супена лъжица киселина, разтворете в 100 мл вода, оставете в малки контейнери близо до местата, където се натрупват мравки. След като ядат сладката, но отровна стръв, насекомите отиват в мравуняка, където умират, превръщайки се в храна за своите събратя. По веригата отровата стига до царицата – и след нейната смърт мравките са обречени.

Друг метод е разтвор от 10 литра вода, 400 гр сапун за пране, 2 супени лъжици карболова киселина и 10 супени лъжици керосин. Сапунът трябва да се разтвори напълно във вода, след което сапунената вода трябва да се смеси с други съставки. Тази течност се използва за третиране на мравуняк, проходи, както и основите на дърветата, където се появяват насекоми. За да има ефект, е необходимо да се третира 2-3 пъти.

Един от най-лесните начини да се отървете от мравките е обикновената вряща вода. Трябва да кипнете 2-4 литра вода и веднага да я излеете в мравуняка. Можете да повторите тази процедура няколко пъти, докато постигнете ефект. Но бъдете внимателни: този метод не се препоръчва за използване върху мравуняци, разположени в средата на растенията или в корените на дърветата, тъй като врящата вода може да ги нарани или дори да ги убие.

Друг вариант - поръсете мравуняците и местата, където мравките се събират с пепел - те не харесват миризмата на изгоряло и ще се опитат да се отдалечат възможно най-далеч от нея. Този метод може да се използва често и без страх - пепелта е отличен тор за растенията.

Ароматни билки - мравките се отблъскват от миризмата на растения като мента, магданоз, валериана, пелин, чесън, канела, бъз, анасон. Клонките (или скилидките) на тези растения могат да се разположат на лехите, така че мравките да ги избягват. Друга вариант е тези култури просто да бъдат засадени в градината. По същия начин можете да използвате върховете от зелени домати.

Разбира се, най-„хуманният“ метод винаги остава - преместването на мравуняка . Просто трябва да изкопаете мравуняка вечер и да го изнесете извън градината си с кофа. Този метод обаче не е много ефективен, освен това по време на разкопаване можете да пропуснете кралицата мравка - и тогава всички усилия ще бъдат напразни.

Какво вещае появата на мравки у дома?

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С какво се прави най-често подхранване на дини и пъпеши

Как се прави подхранване на тревни площи

Кога е правилното време за подхранване на доматите с борна киселина

Какви грешки се допускат при подхранване на краставици с мая

При поливане на патладжан – за какво трябва да внимаваме?

С какво най-често се прави подхранване на пипер

Какво да засадим през ЮНИ в градината?

Напръскайте краставиците с това и те няма да пожълтяват

Топ 3 на най-добрите начини за борба с колорадския бръмбар

Цветя, които да засадите през ЮНИ във вашата градина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com