Цветята, които трябва да засадите през септември

28191
Цветята, които трябва да засадите през септември
Снимка: iStock

Опитните градинари знаят, че есента е идеалното време за пресаждане на двугодишни, многогодишни и луковични цветя. Те ще имат време да се вкоренят добре и ще бъдат първите, които ще зарадват през пролетта. Те включват зюмбюл, хоста и гипсофила.

Засаждане на цветя през септември

Зюмбюлите се засаждат през целия септември. Основното нещо е да изберете слънчево място без течение и с лека почва. Преди засаждане луковиците трябва да се накиснат в разтвор на фунгицид.

Луковиците на зюмбюл могат да се засадят и в първите дни на октомври. Ако ги засадите предсрочно, те могат да започнат да растат и настъпването на зимния студ ще ги унищожи. Ако са засадени по-късно от необходимото, тогава може да нямат време да се вкоренят добре преди замръзване.

Мястото, където ще растат зюмбюли, трябва да бъде подготвено предварително. Изкопаване на почвата на дълбочина от 0,3 до 0,4 м, като същевременно се добавят към почвата от 10 до 15 килограма изгнил компост или хумус, както и около 15 грама магнезиев сулфат, 70 грама суперфосфат и 30 грама калиев сулфат на 1 квадратен метър. В зависимост от това от какво се състои почвата, ако е необходимо, към нея все още може да се добави торф или пясък. Ако почвата в района е песъчлива, тогава към нея трябва да се добавят 1,5 пъти повече поташ и магнезиеви торове. Препоръчва се зюмбюлите да се подхранват с азотосъдържащи торове през пролетта и лятото.

Всички цветя ще растат като луди, ако ги полеете с това

Хостите са друго цвете, обичано от всички летни жители, поради своята непретенциозност. Растението се чувства страхотно на сянка и частична сянка. То изглежда изключително красиво в многоетажни цветни лехи.

Гипсофилът често украсява букети, но също така заема почетно място в градината. По-добре е да засадите това цвете до края на септември на временно място и да го трансплантирате на постоянно през пролетта. Не всички семена могат да покълнат и поради това се препоръчва да се засяват в големи количества.

Грижата за гипсофила в много отношения е подобна на грижата за аргирантемума. Не е необходимо да се спазва някакъв специален режим на поливане, растението получава достатъчно влага от дъжда. Само при продължителна суша можете сами да навлажнете почвата (необходимо е да излеете вода директно под корена). Също така имайте предвид, че това цвете предпочита ярка светлина.

Оптималните субстрати за гипсофила са рохкави песъчливо-глинести почви с добър дренаж и добавяне на вар. Като цяло цветето наистина може да се отглежда във всяка почвена смес, ако добавите малко варовик към него.

То ще се развива активно и ще цъфти пищно, ако веднъж месечно й давате сложни минерални торове и хранителни органични вещества, като редувате тези видове подхранване един с друг. Много градинари твърдят, че най-доброто подхранващо средство за гипсофила е оборският тор. В него има всичко необходимо за растението.

Още: Лекар: Тези цветя подобряват паметта и настроението

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com